Kakvu podršku pružaju odjeli pri županijskim sudovima?

Žrtve i svjedoci pomoć mogu zatražiti na odjelima koji su osnovani na sedam županijskih sudova: u Osijeku, Rijeci, Sisku, Splitu, Vukovaru, Zadru i Zagrebu. Podrška je dostupna svim žrtvama i svjedocima kaznenih djela (npr. u slučaju ubojstva, prijetnje, silovanja, razbojništva, ratnog zločina, obiteljskog nasilja) i prekršaja nasilja u obitelji, članovima obitelji i/ili osobama koji dolaze sa žrtvom i svjedokom u pratnji.
Ovi odjeli žrtvama, svjedocima, prema potrebi i članovima obitelji i osobama u pratnji, pružaju emocionalnu podršku. Informiraju žrtve i svjedoke o njihovim pravima te ih upućuju u tijek prethodnog, kaznenog i prekršajnog postupka. Osim toga, žrtve, svjedoke i osobe u pratnji informiraju o dostupnim oblicima pomoći te im daju tehničke i praktične informacije.
Podršku pružaju kroz cijeli postupak od same prijave kaznenog djela i prekršaja do okončanja postupka. Odjeli se mogu kontaktirati putem telefona, elektronske pošte ili osobnim dolaskom prema prethodnoj najavi. Odjeli ne pružaju pravnu ili psihološku pomoć te ne razgovaraju sa žrtvama i svjedocima o sadržaju njihovih iskaza.