Europska građanska inicijativa

Ugovorom o Europskoj uniji ustanovljuje se građanstvo Unije. Građanima Unije daje se pravo da se izravno obrate Komisiji sa zahtjevom da podnese prijedlog pravnog akta Unije u svrhu provedbe Ugovora.
 
I
Uredba (EU) br. 211/2011 Europskog parlamenta i Vijeća utvrdila je pravila i postupke za europsku građansku inicijativu te je navedena Uredba dopunjena Provedbenom uredbom Komisije (EU) br. 1179/2011.
 
Uredba (EU) 2019/788  Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. o europskoj građanskoj inicijativi je stupila na mjesto Uredbe (EU) br. 211/2011, s učinkom od 01. siječnja 2020. godine.
Cilj je Uredbe (EU) 2019/788  europsku građansku inicijativu učiniti dostupnijom, jednostavnijom i lakšom za provedbu za organizatore inicijative i one koji je podupiru te se žele ojačati popratne mjere kako bi se ostvario njezin puni potencijal kao instrumenta za poticanje rasprave. Njome se olakšava sudjelovanje što većeg broja građana u demokratskom procesu donošenja odluka na razini Unije.
 
Europska građanska inicijativa doprinosi jačanju demokratskog funkcioniranja Unije sudjelovanjem građana u demokratskom i političkom životu, jer predstavlja oblik sudjelovanja javnosti u oblikovanju europskih javnih politika. Uredbom (EU) 2019/788   utvrđuju se postupci i uvjeti potrebni za inicijativu kojom se Europsku komisiju poziva da u okviru svojih ovlasti podnese odgovarajući prijedlog o pitanjima za koja građani Unije smatraju da je potreban pravni akt Unije u svrhu provedbe Ugovora. Takva zakonodavna inicijativa je valjana ako je dobila potporu najmanje jednog milijuna građana Unije iz najmanje jedne četvrtine država članica (i ako je u najmanje jednoj četvrtini država članica u trenutku registracije inicijative broj potpisnika barem jednak najmanjem broju utvrđenom u Prilogu I. Uredbe koji odgovara broju zastupnika u Europskom parlamentu izabranih u svakoj od tih država članica pomnoženom s ukupnim brojem zastupnika u Europskom parlamentu).
 
II
 
Zakon o provedbi Uredbe (EU) br. 2019/788 Europskog parlamenta i Vijeća od 17. travnja 2019. godine o europskoj građanskoj inicijativi (Narodne novine broj 127/2019) utvrdio je nadležna tijela, provjeru i izdavanje potvrda o odgovarajućim sigurnosnim i tehničkim karakteristikama pojedinačnog sustava internetskog prikupljanja izjava o potpori, postupak provjere i potvrđivanja izjava o potpori te uspostava kontaktnih točaka za besplatno pružanje informacija i pomoć skupinama organizatora.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave je nadležno tijelo za izdavanje potvrde da je pojedinačni sustav internetskog prikupljanja koji se koristi za prikupljanje izjava o potpori u skladu s Uredbom. Predmetna potvrda se izdaje na temelju prethodne provjere usklađenosti sustava internetskog prikupljanja izjava o potpori, koju provodi Zavod za sigurnost informacijskih sustava.
 
Mogućnost korištenja pojedinačnih sustava internetskog prikupljanja izjava o potpori, temeljem navedene Uredbe, dana je za inicijative registrirane u skladu s istom, do 31. prosinca 2022. godine. Nakon proteka predmetnog roka, za potrebe internetskog prikupljanja izjava o potpori, neće postojati mogućnost korištenja pojedinačnog sustava internetskog prikupljanja izjava o potpori, već će se koristiti središnji sustav internetskog prikupljanja, uspostavljen od strane Komisije.             
Ministarstvo pravosuđa i uprave je nadležno tijelo za koordinaciju procesa provjere izjava o potpori i izdavanja potvrde kojom se potvrđuje broj valjanih izjava o potpori za Republiku Hrvatsku.
Nadzor nad provedbom Uredbe u području zaštite osobnih podataka provodi Agencija za zaštitu osobnih podataka.