Planiranje i provedba izobrazbe

Programe izobrazbe u državnoj službi za svaku kalendarsku godinu utvrđuje Vlada Republike Hrvatske Planom izobrazbe državnih službenika.

Plan izobrazbe državnih službenika sastoji se od:
a) ciljeva izobrazbe;
b) popisa svih pojedinih programa izobrazbe državnih službenika, državnim tijelima zaduženim za organizaciju provedbe, načinima te rokovima provedbe;
c) pregleda ključnih ciljanih skupina;
d) procjene sredstava koje je potrebno osigurati u državnom proračunu za provedbu svih planiranih programa izobrazbe.
 
Prijedlog Plana izobrazbe državnih službenika za sljedeću kalendarsku godinu za Vladu Republike Hrvatske priprema Ministarstvo pravosuđa i uprave, u vrijeme kada se priprema nacrt državnog proračuna za sljedeću kalendarsku godinu, i to tako da s njim bude usklađen.
Sva državna tijela obvezna su, u svrhu pripreme prijedloga izobrazbe dostaviti svoje prijedloge programa izobrazbe državnih službenika koji u tim tijelima rade Ministarstvu pravosuđa i uprave, na propisanom obrascu, do kraja svibnja tekuće godine.
Procjenu potreba za izobrazbom državnih službenika provodi Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Državnom školom za javnu upravu čija je djelatnost stručno osposobljavanje i usavršavanje državnih službenika te koja sukladno svome Statutu obavlja poslove procjena i analiza potreba za osposobljavanjem i usavršavanjem u javnoj upravi.
Državna škola za javnu upravu objavljuje popis programa izobrazbe kao i raspored provedbe programa na svojoj mrežnoj stranici.