Prilagodbeni programi

Prilagodbeni programi namijenjeni su državnim službenicima primljenim u službu izvanrednim postupkom, a nalaze se na probnom radu u trajanju od tri mjeseca.
Prilagodbeni programi razlikuju se s obzirom na to imaju li državni službenici kojima su namijenjeni obvezu polaganja državnog stručnog ispita ili ne.

Prilagodbeni program za državne službenike koji imaju obvezu polaganja državnog stručnog ispita sastoji se od:
  • općeg dijela koji je zajednički za sve službenike primljene u službu izvanrednim postupkom i nalaze se na probnom radu
  • posebnog dijela koji obuhvaća aktivnosti izobrazbe potrebne za djelotvorno i učinkovito obavljanje poslova radnog mjesta na koje je državni službenik primljen te njegovu pripremu za državni stručni ispit.
Posebni dio Prilagodbenog programa (osim dijela koji se odnosi na pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita), utvrđuje te organizira provedbu jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u koje je državni službenik primljen.
Državna tijela dužna su, u roku od 15 dana od dana donošenja, dostaviti Posebni dio Prilagodbenog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je ovlašteno i dužno utvrditi zadovoljavaju li posebni dijelovi Prilagodbenog programa minimalne standarde izobrazbe državnih službenika odnosno jesu li međusobno usklađeni.
Detalji provedbe Posebnog dijela Prilagodbenog programa utvrđuju se Planom provedbe Prilagodbenog programa i uručuju službeniku najkasnije prilikom uručenja rješenja o rasporedu na radno mjesto. Plan provedbe Prilagodbenog programa izrađuje jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u koje je državni službenik primljen. Plan provedbe uključuje osnovne podatke o službeniku, radnom mjestu i neposredno nadređenom službeniku, te opći i posebni dio prilagodbenog programa.
 
Prilagodbeni program za državne službenike koji nemaju obvezu polaganja državnog stručnog ispita sadrži:
  • pregled aktualnog stanja državne službe i trendova njezinog razvoja.