Vježbenicki program

Vježbenički program je uvodni program osposobljavanja namijenjen državnim službenicima primljenim u službu redovitim postupkom (vježbenicima).
Vježbenici se za vrijeme probnoga rada (vježbeničkog staža) u trajanju od 12 mjeseci osposobljavaju za samostalni rad odnosno za obavljanje poslova određenoga radnog mjesta prema Vježbeničkom programu.
U stručnoj i praktičnoj izobrazbi vježbenika vodi mentor, a rad vježbenika prati i ocjenjuje Komisija za praćenje rada vježbenika.

DIJELOVI VJEŽBENIČKOG PROGRAMA
Vježbenički program sastoji se od:
  • općeg i
  • posebnog dijela.

Opći dio Vježbeničkog programa jednak je za sve vježbenike istog stupnja stručne spreme i sastoji se od:
  • uvoda u državnu službu i
  • pripreme za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita.
Seminari za pripremu za polaganje općeg dijela državnog stručnog ispita održavaju se u Državnoj školi za javnu upravu. Obavijest o terminu i mjestu održavanja seminara objavljuje se na mrežnoj stranici Državne škole za javnu upravu.
Posebni dio Vježbeničkog programa sastoji se od:
  • upoznavanja vježbenika s djelokrugom državnog tijela u kojem je zaposlen te propisima koje moraju poznavati svi državni službenici u tom državnom tijelu, sukladno djelokrugu toga tijela kao i propisima koje moraju poznavati pojedine grupe državnih službenika u tom tijelu s obzirom na struku odnosno vrstu poslova koje obavljaju,
  • praktičnog rada i
  • pripreme za polaganje posebnog dijela državnog stručnog ispita.
Sadržaj i trajanje Posebnog dijela Vježbeničkog programa izrađuje unutarnja ustrojstvena jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u kojem je vježbenik zaposlen.
Državna tijela dužna su, u roku od 15 dana od dana donošenja, dostaviti na posebnom obrascu Posebni dio Vježbeničkog programa Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je ovlašteno i dužno utvrditi zadovoljavaju li dijelovi Vježbeničkog programa minimalne standarde izobrazbe vježbenika odnosno jesu li međusobno usklađeni.

Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa
Detalji provedbe Vježbeničkog programa utvrđuju se Operativnim planom provedbe kojeg izrađuje jedinica nadležna za razvoj i upravljanje ljudskim potencijalima državnog tijela u kojem je vježbenik zaposlen na temelju usvojenog Vježbeničkog programa. Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa mora biti uručen vježbeniku najkasnije prilikom uručenja rješenja o rasporedu na radno mjesto.
Operativni plan provedbe uključuje osnovne podatke o vježbeniku i vježbeničkom stažu, načinu praćenja rada vježbenika, Komisiji za praćenje rada vježbenika i mentoru, zatim uključuje opći i posebni dio vježbeničkog programa, obrasce dnevnika vježbeničke prakse, obrazac za ocjenu mentora te obrazac primjedbe na rad ili postupanje mentora za vrijeme trajanja vježbeničkog staža.
Operativni plan provedbe Vježbeničkog programa ne dostavlja se Ministarstvu pravosuđa i uprave.
 
KOMISIJA ZA PRAĆENJE RADA VJEŽBENIKA I MENTORI
Komisiju za praćenje rada vježbenika koja prati i ocjenjuje rad vježbenika imenuje čelnik svakog pojedinog državnog tijela u kojem vježbenici provode vježbenički staž, za to tijelo.
Komisija svakom pojedinom vježbeniku određuje za mentora jednog od državnih službenika toga tijela.
Za mentora može biti određen samo državni službenik koji ima najmanje istu stručnu spremu, pet godina državne službe, istaknute rezultate u službi, nije kažnjavan za povrede službene dužnosti i u svakoj od posljednje je dvije godine ocijenjen ocjenom izuzetan ili primjeran.
Mentor, sukladno Vježbeničkom programu, neposredno zadaje vježbeniku sva zaduženja i daje potrebne smjernice i objašnjenja u vezi s poslom koji je dužan obaviti ili izobrazbom koju je dužan pohađati, pomaže mu u pripremama za polaganje državnoga stručnog ispita te o rezultatima izvješćuje Komisiju.