Portal e-Pravosuđe

Slika /slike/Istaknute teme/Pravosudje i EU/E-justice-portal.jpg
Portal je zamišljen kao jedinstveno mjesto na razini EU („one stop shop“) na kojem građani mogu na svim službenim jezicima EU pronaći različite informacije o „europskom pravosuđu“ (pravu i pravnim postupcima s prekograničnim elementom, kao i nacionalnim zakonodavstvima DČ). Na Europskom e-pravosuđe portalu objavljuju se informacije i podaci vezani uz: europski nalog za plaćanje, pravnu pomoć u građanskim i kaznenim stvarima, europske sporove male vrijednosti, bazu podataka za prevoditelje i tumače, pravne rječnike, videokonferencija, medijaciju, dostava dokumenta, elektronsko plaćanje procesnih troškova, povezivanje stečajnih registara, poslovnih i zemljišno knjižnih registara, nasljeđivanje, zaštitu ljudskih prava te brojne druge informacije vezane uz pravosudne sustave država članica i europski zakonodavni okvir.
Brojne su funkcije Portala, kao što su:
- pristup informacijama koje građani svakodnevno trebaju o propisima i sudskoj praksi EU i država članica i organizaciji pravosudnog sustava država članica;
- razvoj i upotreba elektronske komunikacije u pravosudnim postupcima (ispunjavanje on-line formulara, slanje/dostava podnesaka elektroničkim putem sudovima, on-line plaćanje sudskih troškova), s ciljem pružanja građanima bržeg, jeftinijeg i učinkovitijeg postupka;
- unaprjeđenje i pojednostavljenje komunikacije i suradnje između pravosudnih tijela država članica, EU institucija i profesionalaca (pristup bazama podataka, elektronička razmjena podataka, povezivanje različitih nacionalnih registara, nacionalni videokonferencijski sustavi, edukacija pravnih praktičara i njihove asocijacije na EU razini sl.).
 
Na sastanku Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove održanom 06.12.2018. usvojena je Strategija o europskom e-pravosuđu za razdoblje od 2019.-2023., te višegodišnji Akcijski plan za europsko e-pravosuđe za razdoblje od 2019.-2023. godine s Aneksom predloženih projekata za provedbu u narednom razdoblju. Predmetnim dokumentima obuhvaćena glavna načela prema kojima će se pristupati realizaciji Plana i projekata, kao što su: dobrovoljno pristupanje e-Portalu (iznimke su vezane uz obvezu država članica EU sukladno donesenim zakonodavnim instrumentima EU - npr. povezivanje stečajnih registara, kao i povezivanje poslovnih registara preko zajedničke EU platforme), decentralizirani pristup gdje je to moguće, interoperabilnost (uključuje povezivanje sustava država članica EU i korištenje centraliziranog pristupa gdje je potrebno, kao i različite tehničke, organizacijske, pravne i semantičke vidove prijave pravnih sustava), te je naglašena europska dimenzija u projektima koji pokrivaju područja građanskog, trgovačkog i upravnog prava. Ciljevi donošenja Akcijskog plana su: pristup informacijama u području pravosuđa, pristup sudovima i izvansudskim postupcima u prekograničnim sporovima, elektronička komunikacija između pravosudnih tijela, način primjene ciljeva i načela opisanih u Strategiji kroz e-Portal (putem prilagodbe zakonodavstva, europskog semantičkog pojmovnika, povezivanje različitih registara, umrežavanja, suradnje s predstavnicima pravnih profesija i ostalim korisnicima e-Portala, prevođenja dokumenata, promocije e-Portala, osiguranja financijskih sredstava, kao i uključivanja trećih država u određene projekte). Akcijski plan se poziva i na financiranje projekata kroz Program za pravosuđe (Justice Programme), program „Connecting Europe Facility“ ili ISA program.
 
Trenutno je dostupna beta verzija novog sučelja Portala, dok će se tijekom 2020. godine stari Portal potpuno ugasiti i novi Portal s novim sučeljem i funkcionalnostima pretraživanja biti dostupan za krajnje korisnike.
 
Više informacija na ovu temu možete pronaći u Strategiji te Akcijskom planu portala te na samom portalu e-Pravosuđe.