Republika Hrvatska i Ured europskog javnog tužitelja

Slika /slike/Istaknute teme/Pravosudje i EU/RH i Ured europskog javnog tužitelja.jpg
Podatci pokazuju da svake godine proračuni europskih država gube najmanje 50 milijardi eura prihoda od PDV-a zbog prekograničnih prijevara te je stoga osnivanje Ureda europskog javnog tužitelja (Ured) od presudne važnosti za Europsku uniju.


Predviđeno je da će Ured biti neovisan, s nadležnošću nad istragama, kaznenim progonima te pokretanjem sudskih postupaka vezanih uz kaznena djela štete proračuna Europske unije (prijevare, korupciju ili teške prekogranične prijevare povezane s PDV-om).
 
U radu Ureda će uz glavnog tužitelja ili tužiteljicu sudjelovati i po jedan tužitelj iz svake države članice Europske unije koji će činiti kolegij Ureda. Pored ove centralizirane razine u svakoj državi članici EU koja sudjeluje u radu Ureda će djelovati po najmanje dva delegirana europska tužitelja (decentralizirana razina).

 
Uredba o osnivanju Ureda europskog javnog tužitelja u okviru pojačane suradnje donesena je 12. listopada 2017. te je stupila na snagu 20. studenoga 2017. godine. Sjedište Ureda nalazit će se u Luksemburgu, a za prvu europsku tužiteljicu izabrana je Laura Codruta Kovesi na mandat od sedam godina koji se ne može obnavljati.Republika Hrvatska je jedna od dvadeset članica osnivača Ureda, a danas u radu Ureda sudjeluju 22 države članice Europske unije. Predviđeno je da Ured započne s radom krajem 2020. godine.

 
Više informacija na ovu temu možete pronaći na Najčešća pitanja o Uredu europskog javnog tužitelja.