Elektronička javna identifikacija - Hrvatska (e-PIC)

CEF program (Instrument za povezivanje Europe)

 
Co-financed by the Connecting 
Europe Facility of the European Union



Korisnici: Financijska agencija (koordinator), Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Narodne novine d.d.

Ukratko o projektu: Ugovor o provedbi ovog projekta "ePIC - Electronic Public Identification Croatia" sklopljen je 8.veljače 2018. između nadležne agencije Europske komisije (INEA) i hrvatskog konzorcija (koordinator i ostale institucije korisnice). Glavni cilj projekta bio je promocija širenja i ubrzanja korištenja elektroničke identifikacije između privatnih i javnih tijela, a kako bi se omogućio pristup državljanima EU/EGP na hrvatske javne e-usluge. Omogućen je pristup javnim elektroničkim uslugama iz područja zemljišnih knjiga u okviru sustava e-Građani. U pristupu se koriste nacionalne vjerodajnice, odnosno sredstva za elektroničku identifikaciju izdanu u EU/EGP, uporabom nadograđenog Nacionalnog sustava autentifikacije (NIAS) za korištenje i upravljanje elektroničkim identitetima u skladu s Uredbom eIDAS.
Omogućena je funkcionalnost uvida u javne podatke zemljišnih knjiga - pregled glavne knjige, pregled knjige položenih ugovora, status zemljišnoknjižnih predmeta te izdavanje službenih zemljišnoknjižnih izvadaka. Za pristup usluzi izdavanja zemljišnoknjižnih izvadaka dostupno je sučelje na hrvatskom i engleskom jeziku. Ovakvom nadogradnjom One stop shopa (OSS) zemljišnih knjiga omogućeni su ravnopravni uvjeti i funkcionalnosti sustava za građane EU/EGP kao i za građane Republike Hrvatske.

Ukupna vrijednost projekta: 111.959,00 €

Sredstva darovnice: 83.959,25 €

Razdoblje provedbe projekta: 2.5.2018. - 31.12.2019.

Kontakt osoba i e-mail: Marija Jurman, marija.jurman@mpu.hr

https://ec.europa.eu/inea/en/connecting-europe