Ministarstvo pravosuđa i uprave u sklopu Europske unije

Slika /slike/Istaknute teme/Pravosudje i EU/Ministarstvo pravosuđa u sklopu Europske Unije.jpg

 

Vijeće Europske unije
 
Vijeće Europske unije je institucija Europske unije u kojoj se sastaju države članice Europske unije. Svaku državu EU-a predstavlja jedan predstavnik na ministarskoj razini.

Vijeće se sastaje u 10 različitih sastava, ovisno o predmetu rasprave. Odnosno, ministarski sastav je promjenjiv s obzirom na područje aktualne teme pa se tako teme iz područja pravosuđa raspravljaju u okviru Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove  koje se sastoji od ministara pravosuđa i unutarnjih poslova država članica EU. Vijeće se sastoji od jednog predstavnika ministarske razine iz svake države EU-a koji je ovlašten obvezivati svoju vladu i glasati u njezino ime.

 Vijeće, skupa s Europskim parlamentom, obnaša zakonodavnu, proračunsku i koordinacijsku funkciju te oblikuje politike.

 
U čemu sve sudjeluje Ministarstvo pravosuđa i uprave?
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave aktivno sudjeluje u Vijeću za pravosuđe i unutarnje poslove.

Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove u pravilu se sastaje četiri puta godišnje te se još dva puta godišnje održavaju neformalni sastanci ministara pravosuđa u državama koje trenutno predsjedaju Vijećem.

Republiku Hrvatsku na sastancima vezanima za teme iz područja pravosuđa predstavlja ministar pravosuđa koji može preuzeti obveze i glasovati u njezino ime.

Materijali za sastanke pripremaju se na radnim skupinama u kojima sudjeluju državni službenici iz Ministarstva pravosuđa i uprave.

Službenici Ministarstva pravosuđa i uprave sudjeluju u slijedećim radnim skupinama (pripremnim tijelima): 

 

Hrvatsko predsjedanje Vijećem


Predsjedanje Vijećem temelji se na rotaciji država članica prema unaprijed utvrđenom rasporedu. Svaka država predsjeda Vijećem šest mjeseci.

Predsjedanje RH Vijećem održano je u prvoj polovini 2020. godine.