Etičko povjerenstvo

Etičko povjerenstvo je neovisno tijelo nadležno za promicanje etičkih načela u državnoj službi, a imenuje ga Vlada Republike Hrvatske na vrijeme od četiri godine. Rješenjem Vlade Republike Hrvatske od 1. travnja 2021. godine („Narodne novine“, br. 35/21.) imenovani su članovi četvrtoga saziva Etičkog povjerenstva u sljedećem sastavu:
 
- RENATA BLAŽEKOVIĆ, iz reda državnih službenika
- DARIJA GRADSKI, iz reda državnih službenika
- mr. sc. HELENA HULJEV, iz reda državnih službenika
- MARIJA DILL BRAČIĆ, iz reda sindikata
- TOMISLAV VINCETIĆ, iz reda sindikata
- VIŠNJA FORTUNA, predstavnica nevladinih udruga.
 
Tajnica Etičkog povjerenstva je Klaudija Abramović.
 
Prva, konstituirajuća sjednica održana je 22. travnja 2021. Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Etičkog povjerenstva te je za predsjednicu Povjerenstva izabrana Darija Gradski, a za zamjenicu predsjednice Marija Dill Bračić.
 
Djelokrug rada Etičkog povjerenstva
Etičko povjerenstvo:
  • odgovara na pritužbe građana, pravnih osoba i državnih službenika podnesene zbog toga što u roku od 60 dana od zaprimanja pritužbe nisu dobili odgovor na pritužbu ili u slučaju kada podnositelj pritužbe nije zadovoljan odgovorom,
  • provodi postupak ispitivanja osnovanosti pritužbe na ponašanje povjerenika za etiku, pritužbe na ponašanje čelnika državnog tijela koji je državni službenik te pritužbe povjerenika za etiku za neetično ponašanje drugih državnih službenika prema povjereniku za etiku,
  • daje odgovor na pritužbu podnositelju pritužbe,
  • daje mišljenja vezana uz sadržaj i primjenu Etičkog kodeksa,
  • prati primjenu propisa na području etičkog postupanja državnih službenika te predlaže njihove izmjene i dopune,
  • promiče etičke standarde u državnoj službi.
Također, u slučaju dvojbe o tome predstavlja li neko ponašanje državnog službenika povredu Etičkog kodeksa, povjerenik za etiku može zatražiti mišljenje Etičkog povjerenstva.

Sjedište Etičkog povjerenstva je pri središnjem tijelu državne uprave nadležnom za službeničke odnose, odnosno pri Ministarstvu pravosuđa i uprave koje ujedno obavlja uredske i druge administrativne i stručne poslove za Povjerenstvo.
 
Etičkom povjerenstvu možete se obratiti poštom na adresu Ministarstva pravosuđa i uprave, Maksimirska 63, 10 000 Zagreb - s naznakom „za Etičko povjerenstvo“ ili elektroničkom poštom na adresu eticko.povjerenstvo@mpu.hr.