Održan webinar o ročištima na daljinu

  • Slika /slike/Projekti/Norveski financijski mehanizam/Bilateralna suradnja/29-11-2021/1.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Međunarodni webinar Digital hearings in court održan je 29. studenoga 2021. godine, s ciljem razmjene iskustava u održavanju ročišta na daljinu.

Webinar je organizirala Norveška sudska uprava, donatorski partner Ministarstva pravosuđa i uprave u provedbi programa „Pravosuđe i unutarnji poslovi“ financiranog u okviru Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021. Sudjelovalo je 40 sudionika iz Republike Hrvatske, uključujući suce i službenike Ministarstva pravosuđa i uprave.
Suci iz Kraljevine Norveške, Republike Litve i Republike Hrvatske razmijenili su iskustva provođenja ročišta putem videopoziva. Kroz izlaganje Karine Larsen iz Norveške sudske uprave, prikazani su zakonski preduvjeti za održavanje ročišta na daljinu u kontekstu norveškog zakonodavstva, a Kristin Farstad, sutkinja Općinskog suda u Hordalandu, podijelila je osobno iskustvo održavanja takvih ročišta.
Sutkinja Trgovačkog suda u Zagrebu Maja Josipović predstavila je hrvatski zakonski okvir za ročišta na daljinu te podijelila svoja iskustva, dok je Marius Bartninkas, predsjednik građanskog odjela regionalnog suda u Kaunasu, prezentirao litavski zakonski okvir i praksu održavanja ročišta na daljinu. Sutkinja, prof. dr. Anne Sanders sa Sveučilišta u Bielefedu pružila je komparativni pregled različitih pravnih sustava i pristupa ročištima na daljinu.