Produženje Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti

Na 241. sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog o produživanju Zakona o interventnim mjerama u ovršnim i stečajnim postupcima za vrijeme trajanja posebnih okolnosti do 18. listopada 2020. godine.
 

Podsjećamo da je cilj ovog zakona da zaustavimo ovršne postupke u vrijeme trajanja ovih posebnih okolnosti. Sudovi u ovom razdoblju nisu postupali u ovršnim predmetima te javni bilježnici također nisu postupali u ovršnim predmetima i nije dolazilo do izdavanja rješenja o ovrhama na temelju vjerodostojne isprave.

Ovim zakonom zaustavljaju se ovrhe pred javnim bilježnicima i pred sudovima s time da postoje određeni izuzetci koji se odnose na ovrhe vezane za naplatu potraživanja alimentacije u slučaju maloljetnog djeteta te radnika za naknadu plaće. Predmet ovrhe ne mogu biti sredstva koja se tiču pomoći isplaćene u gospodarstvu poslodavcima i fizičkim osobama tokom ovih okolnosti.

Ovim zakonom također se osvrće na stečajni postupak. Razlozi koji nastaju kao posljedica ove krize, a koji dovode do stečajnog postupka u smislu ovog zakona se neće računati kao razlozi za stečaj. Ostavljeni su određeni izuzetci te generalne odredbe da sud ima pravo u opravdanim situacijama odobriti ovrhu ali da svoje rješenje i odluku mora posebno obrazložiti.

Ovaj zakon počiva na preporukama koje su se do sada provodile te koje su do sada dale rezultate.

Snimku s današnje sjednice Vlade možete pogledati ovdje:



Pisane vijesti