Sastanak ministra pravosuđa i uprave s veleposlanikom Sjedinjenih Američkih Država u RH

Ministar pravosuđa i uprave g. Ivan Malenica primio je, 21. rujna 2020. g., u službeni posjet veleposlanika Sjedinjenih Američkih Država u RH g. Williama Roberta Kohorsta.

Najvažnije teme sastanka odnosile su se na prioritete i reformske procese u pravosuđu i upravi te reformi lokalne samouprave.
 
Također, obostrano je potvrđeno zadovoljstvo pravosudnom suradnjom RH i SAD kroz aktivnosti i projekte temeljem Pisma suglasnosti o provedbi zakona između Vlade RH i Vlade SAD-a. U kontekstu bilateralne suradnje  u pravosuđu razmijenjene su i informacije o stanju ratifikacije dvaju bilateralnih ugovora potpisanih u Washingtonu u prosincu 2019.g. (Ugovor o izručenju; Ugovor o pružanju međunarodne pravne pomoći).
Strane su i razmijenile mišljenja na temu povrata imovine oduzete za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine.
 
Hrvatski dužnosnici su okvirno informirali i o digitalizaciji pravosuđa te izradi nove strategije borbe protiv korupcije, dok su obje strane razmijenile stajališta o društvenom utjecaju COVID-19 pandemije te prilagodbi dvaju pravosuđa izvanrednim okolnostima izazvanima pandemijom.  
 
Obje strane su zaključno iskazale zadovoljstvo dosadašnjom bilateralnom suradnjom te istaknule spremnost za njeno daljnje jačanje i unapređenje.

Pisane vijesti | Bilateralni sastanci