Državni tajnik Salapić o tri faze ovrhi i izmjenama Ovršnog zakona za RTL Danas

Državni tajnik Josip Salapić govorio je 18. listopada za emisiju RTL Danas o završetku moratorija i ponovnom pokretanju ovrhi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave preporučilo je javnim bilježnicima da se ovrhe, prestankom moratorija, počnu provoditi u tri faze. Prva faza počinje od 19. listopada i brojat će oko 60 tisuća ovrhi, a druga faza - 20. studenog za također 60 tisuća ovrhi. Treća faza počet će 20. siječnja 2021., te je time dano ovršenicima više od dva mjeseca da se pripreme i da plate svoj dug, rekao je državni tajnik Salapić.
 
Novim izmjenama i dopunama Ovršnog zakona koje će stupiti na snagu do kraja 2020. donijet će se pravilnik o naknadama i troškovima ovršnog postupka kojim će se smanjiti troškovi postupka s ciljem da se zaštiti dostojanstvo ovršenika i sačuva vladavina prava.
 
„U razgovorima s vjerovnicima smo dogovorili da se, sukladno Zakonu o obveznim odnosima, omogući ovršenicima da svoj dug plate u nekoliko rata. Izmjenama i dopunama Ovršnog zakona uvodi se obavijest tj. rok od 15 dana kojim će svaki ovršenik znati da će doći do ovrhe i neće biti troškova ovršnog postupka ako se taj dug plati u 15 dana. Ukoliko ovršenik smatra da ne postoji dug i uloži prigovor uključuje se sud koji pravičnom sudskom odlukom odlučuje mora li ovršenik platiti svoj dug“, naglasio je Salapić.

Pisane vijesti