Na sjednici Vlade prihvaćen paket zakona izmjena u sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave

Na 25. sjednici, održanoj u ponedjeljak 30. studenoga, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je paket prijedloga zakona kojima su predviđene promjene u sustavu lokalne i područne (regionalne) samouprave te je isti uputila u proceduru Hrvatskog sabora.

Ministar pravosuđa i uprave, dr.sc. Ivan Malenica predstavio je tri nacrta prijedloga zakona, i to: Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj  (regionalnoj) samoupravi, s nacrtom konačnog prijedloga zakona, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnim izborima, s nacrtom konačnog prijedloga zakona te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o Gradu Zagrebu, s nacrtom konačnog prijedloga zakona.
 
Riječ je o zakonima kojima se, među ostalim, postiže smanjenje broja lokalnih dužnosnika u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske.
 
Predviđenim izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi određuje se da dva zamjenika i nadalje ima župan u županiji koja ima više od 250.000 stanovnika i gradonačelnik u gradu koji ima više od 100.000 stanovnika, dok jednog zamjenika ima župan u županiji koja ima do 250.000 stanovnika te gradonačelnik u gradu koji ima preko 35.000 do 100.000 stanovnika i gradu koji je sjedište županije, neovisno o broju stanovnika.
Gradonačelnici ostalih gradova i općinski načelnici više neće imati zamjenike te se u tom smislu revidiraju zakonske odredbe u dijelu koji se tiče zamjenika općinskih načelnika i gradonačelnika.
 
Broj zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana smanjio bi se za 618, tako da bi se nakon sljedećih redovnih lokalnih izbora u velikim gradovima s preko 35.000 stanovnika, gradovima sjedištima županija i županijama biralo ukupno 53 zamjenika gradonačelnika, odnosno župana, od čega 29 zamjenika gradonačelnika i 24 zamjenika župana.
 
Također, smanjit će se i broj članova predstavničkih tijela za otprilike 10%.
 
Predsjednik Vlade naglasio je kako je riječ o važnim zakonima uoči lokalnih izbora u svibnju kojima se teži racionalizaciji i transparentnosti rada jedinica lokalne i područne samouprave.
 
Također, Vlada Republike Hrvatske prihvatila je mišljenje na izvješće Državnog odvjetništva Republike Hrvatske o radu državnih odvjetništava u 2019. godini te na izvješće predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske o stanju sudbene vlasti za 2019. godinu.
 
 
 

Pisane vijesti