Ministar Malenica sudjelovao na virtualnom događaju AmCham-a

Ministar pravosuđa i uprave dr. sc. Ivan Malenica sudjelovao je na virtualnom događanju u organizaciji Američke gospodarske komore u Hrvatskoj.

Ministar Malenica govorio je o aktivnostima te planovima Ministarstva pravosuđa i uprave za nastavak reforme i digitalizacije pravosuđa. Na virtualnom događanju je, između ostalog, bila i riječi o: planovima za deregulaciju i uklanjanje administrativnih barijera za poslovanje, digitalizaciji pravosuđa, unaprjeđenju pravne sigurnosti i transparentnosti poslovanja te efikasnosti pravosuđa i pravnog sustava.
 
Ministar Malenica ovom je prilikom rekao kako je daljnja digitalizacija pravosuđa i javne uprave strateški cilj Ministarstva pravosuđa i uprave jer Ministarstvo želi osigurati brzu, transparentnu i sigurnu uslugu građanima i poduzetnicima u sudskim, upravni postupcima i uslugama javnih servisa. 
 
IT alate Hrvatska je u pravosudni sustav započela uvoditi još za vrijeme pregovora o članstvu u Europskoj uniji. U zadnjih desetak godina implementiran je sustav e-Komunikacija i e-Spis, CTS sustav (sustav za praćenje predmeta u državnom odvjetništvu), Zajednički informacijski sustav za zemljišne knjige i katastre, Supranova - elektroničku bazu podataka sudske prakse te se nadogradnjom sudskog registra kroz sustav START omogućilo pokretanje poslovanja trgovačkog društva ili obrta na daljinu, dok se planira raditi na daljnjem razvoju sustava e-Komunikacija, nadogradnji sustava e-Spisa i uspostavi algoritama za dodjelu predmeta, implementaciji novoga sustava e-Ovrhe i na povezivanju naših usluga sa sustavima Europske unije. 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave je u ovoj godini predvidjelo preko 83 milijuna kuna za održavanje i razvoj postojećih alata i implementaciju novih IT rješenja.
 
Ministar se također osvrnuo na efikasnost hrvatskih sudova rekavši: „Prošle godine je na hrvatskim sudovima zaprimljeno oko 1.170.000 predmeta, riješeno više od 1.190.000, a neriješenih je predmeta ostalo oko 460 tisuća. Godinu dana ranije imali smo preko 480 tisuća neriješenih predmeta. Unatoč pandemiji i potresima hrvatski su sudovi riješili oko 20 tisuća predmeta više.“ 
 
Dodao je kako Ministarstvo novim izmjenama ključnih procesnih zakona kao što su Zakon o parničnom postupku, Zakon o kaznenom postupku, Stečajni zakon, Zakona o stečaju potrošača, Zakon o Trgovačkim društvima, želi unaprijediti postojeći zakonodavni okvir na način da provedba sudskog postupka bude brža i učinkovitija. 
 
Te će izmjene pratiti i nova digitalna rješenja i alati koji će svim sudionicima omogućiti brže, jednostavnije i efikasnije postupanje“, zaključio je ministar. 


Pisane vijesti