Ministar Malenica za Novu TV o ponašanju sudaca na zabavi pored Splita, Povjerenstvu i novom Zakonu o sprječavanju sukoba interesa

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica gostujući u Dnevniku Nove TV osvrnuo se je na događaje vezane uz suce iz Splita, rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa i izradu novog Zakona za sprječavanje sukoba interesa.

Upitan da komentira sudjelovanje nekoliko sudaca na zabavi pored Splita ministar je kazao da takvo ponašanje baca lošu sjenu na hrvatsko pravosuđe.

"Držim da je ponašanje sudaca neprimjereno i da suci moraju poštivati kodeks sudačke etike unutar i izvan sudnice. Predsjednik Vrhovnog suda već je postupio. Zatražio je mišljenje od sudačkoga Vijeća, a sukladno tomu predsjednik Vrhovnog suda će postupiti. Gospodin Sessa je poslao Županijskom sudu u Splitu upit, a gospodin Galić Upravnom sudu u Splitu. Kada oni dobiju mišljenje, mi ćemo konkretno postupiti", potvrdio je ministar i pojasnio kako se ovdje radi o potencijalnom kršenju sudačke dužnosti.  

"Postupit ćemo prema proceduri i nadam se da će mišljenje sudačkih vijeća doći u iduća dva tjedna", dodao je.

Na upit što običan građanin može očekivati, ako suci mogu raditi što ih je volja i biti na derneku, dok su građani u hibridnom lockdownu i ne mogu ići nigdje ministar je odgovorio da je svjestan da takvo ponašanje narušava povjerenje u sustav te da će Ministarstvo u navedenom slučaju reagirati.

Povjerenstvo nije izgubilo svrhu

Osvrćući se na rad Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa, nakon odluka Visokog upravnog suda ministar je kazao da Povjerenstvo nije izgubilo svrhu.
„Ovo ne znači smanjenje ovlasti Povjerenstva. Nije istina da se ključni članak ne može primjenjivati. Sud je samo odredio da se taj članak mora povezivati sa konkretnom povredom Zakona o sprječavanju sukoba interesa. Postoji ostalih 57 članaka, kao na primjer onaj koji utvrđuje što jest sukob interesa", objasnio je Malenica.

Ministar Malenica najavio je usvajanje novog Zakona o sprječavanju sukoba interesa tijekom ove godine u kojem će se „utvrditi Povjerenstvo kao neovisno i nepristrano tijelo koje će biti jak antikorupcijski alat".
Komentirao i prijave za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Natječaj traje do kraja tjedna, a do sada se za to mjesto kandidirao samo Đuro Sessa.

Rekao nam je što će se dogoditi ako predsjednik RH odluči da nitko nije zadovoljio uvjete.
"Ja ne bih prejudicirao broj kandidata niti prijedlog predsjednika Milanovića. Vidjet ćemo tko su kandidati, a ako budu odbijeni postoji i zamjenik predsjednika suda", zaključio je.

FOTO: Dnevnik.hr
 

Pisane vijesti