Ministar Malenica na posebnoj antikorupcijskoj sjednici Opće skupštine UN-a

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica virtualno je sudjelovao posebnoj sjednici Opće skupštine UN-a o izazovima u prevenciji i borbi protiv korupcije te jačanju međunarodne suradnje koja se održava 3. i 4. lipnja. 

U svojem obraćanju ministar Malenica je naglasio kako je pandemija COVID-a 19 snažnije naglasila izazove u borbi protiv korupcije, posebno kada je riječ o jačanju i izgradnji demokratskih institucija, ekonomskom napretku i vladavini prava jer korupcija narušava održivi razvoj i konkurenciju te stvara nove nejednakosti. 
 
“Ako želimo očuvati vladavinu prava i legitimnost demokracija, borba protiv korupcije mora biti imperativ na nacionalnoj, regionalnoj i međunarodnoj razini. Posebno želim naglasiti važnost međunarodne suradnje u jačanju i kreiranju preventivnih mjera, razmjeni iskustava, podataka i informacija kao i u pružanju adekvatne tehničke pomoći”, naglasio je ministar. 
 
Govoreći o aktivnostima Republike Hrvatske u području jačanja antikorupcije kazao je kako su one usmjerene prema daljnjem jačanju neovisnih institucija, prevenciji i jačanju svijesti o negativnim učincima korupcije. 
 
Najavio je usvajanje nove desetogodišnje Strategije za suzbijanje korupcije koja će poseban naglasak staviti na preventivne mehanizme.  Nova strategija, pojasnio je ministar, obuhvatit će čitav niz mjera koje za cilj imaju ojačati institucionalni i normativni okvir u borbi protiv korupcije, osnažiti transparentnost i otvorenost tijela javne vlasti, poboljšati sustav sprječavanja sukoba interesa te smanjiti korupcijske rizike u sustavu javne nabave. Sve mjere obuhvaćene Strategijom dodatno će se razraditi u akcijskim planovima. 
 
Uz to, naglasio je da je borba protiv korupcije,važan element dvaju ključnih strateških dokumenata - Nacionalne razvojne strategije i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. 
 
“Hrvatska podupire činjenicu da je Program Ujedinjenih naroda o održivom razvoju do 2030. obuhvatio antikorupciju kao globalni imperativ u svim ciljevima ključnim za postizanje održivog razvoja. Korupcija, kao takva, utječe na sve tri dimenzije održivog razvoja - društvo, ekonomiju i okoliš, kao i na svaki od pet stupova Agende 2030: na ljude, planet, prosperitet, mir i partnerstvo. Unatoč postignutom napretku, korupcija ostaje ključni izazov. Stoga, Republika Hrvatska snažno podupire političku deklaraciju koja se usvaja na ovoj posebnoj sjednici” zaključio je ministar.

Pisane vijesti