Izglasane izmjene i dopune Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

U nastavku 7. sjednice Hrvatskog Sabora Republike Hrvatske, u četvrtak 15. srpnja, izglasan je Zakon o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji

Zastupnici su podržali izmjene Kaznenog zakona, kojima će se ubuduće spolno uznemiravanje goniti po službenoj dužnosti. Izmjene i dopune rezultirat će nezastarijevanjem kaznenog progona za teška kaznena djela spolnog zlostavljanja i iskorištavanja djeteta.

Predložene izmjene Kaznenog zakona proširuju katalog kaznenih djela novom inkriminacijom zlouporabe snimke spolno eksplicitnog sadržaja te proširuju kaznenopravnu zaštitu zajamčenu djeci i na druge kategorije ranjivih osoba, uz preciznije propisivanje radnje počinjenja kaznenog djela.

Zbog izmjena Kaznenog zakona, odnosno širenja pojma "bliska osoba" promijenjen je i Zakon o zaštiti od nasilja u obitelji.

Pojam "bliska osoba" ubuduće će obuhvaćati i sadašnje ili bivše intimne partnere, ne samo članove obitelji, bivše bračne partnere, životne partnere, neformalne životne partnere ili osobe s kojom žrtva ima dijete ili živi u istom kućanstvu.

Video sjednice možete pogledati na poveznici.

Pisane vijesti