Održana završna radionica projekta nadogradnje sustava e-Spis

U okviru projekta „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ u sklopu aktivnosti nadogradnje sustava upravljanja predmetima na sudovima (e-Spis), u srijedu, 1. rujna održana je završna radionica za predsjednike sudova.

Sudionicima radionice uvodno su se obratili ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela i generalni direktor IBM-a za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran Davor Malojčić.

Cilj ove aktivnosti je nastavak informatizacije pravosudnog sustava kroz unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa uz pomoć unaprijeđenog i nadograđenog informacijskog sustava e-Spis temeljenog na inovativnoj upotrebi tehnologije koja  će omogućiti višu produktivnost pravosudnih službenika, bolje upravljačke kapacitete sudova i Ministarstva pravosuđa i uprave te veću transparentnost i modernu komunikaciju s građanima. Ovime će se postići jedan od ciljeva projekta odnosno unaprjeđenje razine i obuhvatnosti korištenja IT alata u sustavu pravosuđa.

„Uvođenjem sustava e-Spis 2007. godine napravljen je značajan iskorak u digitalizaciji pravosudnog sustava, a nadogradnjama sustava e-Spis nastojali smo dodatno tehnološki modernizirati sustav, prilagoditi ga Vašim potrebama kako bi lakše pretraživali predmete, pratili izvješća te izmjenjivali i obrađivali podatke digitalnim putem“, naglasio je ministar Malenica.

U narednom razdoblju, kroz investicije u okviru Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, planirana je integracija pravosudnih IT sustava u tzv. Državni oblak. Ta integracija omogućit će svim pravosudnim tijelima digitalnu razmjenu podataka s drugim tijelima.

Ministar je kazao kako su u Ministarstvu pravosuđa i uprave svjesni izazova s kojima se pravosudni sustav suočava te će ih nastojati riješiti na tri načina: zakonodavnim izmjenama, organizacijskim aktivnostima i razvojnim projektima.

„U zakonodavnom aspektu započeli smo s izradom Zakona o parničnom postupku kao jednog od dva ključna procesna zakona, zakona iz područja stečajnog zakonodavstva te organizacijskih propisa. Uz to, pripremamo izmjene koje će omogućiti osnivanje obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova.  Kada govorimo o organizacijskim aktivnostima, ove godine započeli smo s provedbom Akcijskih planova za povećanje učinkovitosti rada sudova koje smo izradili u suradnji i dijalogu s Vama. Prvi rezultati već sada pokazuju napredak budući da su svi županijski sudovi i ¾ općinskih sudova ispunili zadane kvartalne ciljeve“ rekao je.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela naglasio je važnost sustava e-Spis u radu predsjednika sudova, naglasivši kako predstavlja važan alat praćenja rada sudaca i rješavanja sudskih predmeta.

Uz to, naglasio je važnost daljnjeg ulaganja u nastavak procesa digitalizacije i infrastrukturu, ali i ulaganje u ljudske potencijale na sudovima, naglasivši kako je ljudski faktor u pravosuđu najvažniji.

Generalni direktor IBM-a za srednju i istočnu Europu i istočni Mediteran Davor Malojčić govorio je o ulozi IBM-a u projektu, istaknuvši kvalitetnu dugogodišnju suradnju s Ministarstvom pravosuđa i uprave. Nadogradnju sustava e-Spis ocijenio je bitnim alatom za unaprjeđenje pravosudnog sustava.

Svrha današnje radionice bila je predstavljanje noviteta u sustavu te razmjena informacija o eventualnim poteškoćama s kojima se korisnici sustava susreću u radu kako bi ih u budućim investicijama pokušali otkloniti.

Projekt „Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj“ sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 91.075.250,00 kn dok vrijednost aktivnosti za nadogradnju e-Spisa iznosi 19.663.663,54 kn.



Pisane vijesti