Ministar Malenica za HTV: Želimo da se kroz novi Zakon o referendumu glas građana čuje

U povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama u Republici Hrvatskoj ministar pravosuđa i uprave sudjelovao je na konferenciji na visokoj razini „Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji“

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da je trenutačni Zakon, koji je donesen 1996. , poprilično nedorečen i zastario te da su se kroz praksu javili određeni problemi u pripremi. Otklonio je kritike pojedinih oporbenih zastupnika te naglasio da novim zakonom žele "da se glas građana kroz referendum čuje".

Istaknuo je i da su uveli određena poboljšanja.

- Jedno od poboljšanja je obveza jedinica lokalne samouprave predstavničkom tijelu da utvrdi mjesta gdje se mogu prikupljati potpisi. Obvezali smo ih da ovisno o broju stanovnika unaprijed odrede broj mjesta. Također, tu je i produljenje roka prikupljanja potpisa s 15 na 30 dana te uključivanje DIP-a kao neovisnog tijela koje će nadzirati čitav postupak, rekao je. Istaknuo je da prvi put uvode i mogućnost promatranja i provjeravanja potpisa te praćenje samog održavanja referenduma.

- Ovaj zakonodavni okvir donosi brojna poboljšanja da referendum bude institut neposrednog odlučivanja građana o određenim političkim pitanjima, rekao je ministar Malenica.
Istaknuo je kako su danas predstavili strategiju za sprječavanje korupcije.

- Ona sadržava 94 mjere u pet prioritetnih područja. Naglasak je na prevenciji, a područja koja obuhvaća su javna uprava, lokalna područna samouprava, visoko obrazovanje, zdravstvo, školstvo... Strategija koja je na isteku, 2015. - 2020. , pokazala je da se ti akcijski planovi u najvećoj mjeri ispunjavaju, rekao je ministar Malenica.

Na pitanje kako će se pratiti ima li korupcije više ili manje nego prije, ministar je rekao da svaku aktivnost prate određene mjere.

- Cilj nam je povećati transparentnost, pogotovo u jedinicama lokalne samouprave i području zdravstva, gdje se jačaju antikorupcijski instrumenti u postupcima javne nabave. Vjerujem da će ova strategija, odnosno mjere i aktivnosti koje su predviđene polučiti određene rezultate u sprječavanju korupcije, naglasio je.

Osvrnuo se i na slučaj ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Gordane Buljan Flander.

- Vladavina prava i neovisni mediji temelj su demokracije. Vlada podupire neovisnost pravosuđa, a također i slobodu medija. Držimo da unutar samog zakona o medijima postoje određeni instrumenti koji se mogu koristiti ako netko smatra da su mu povrijeđene prava pojedinim medijskim natpisom i da se u ovom slučaju to moglo koristiti ako je osoba to smatrala, a ne koristiti odredbe nekog drugog zakona poput ovršnog zakona, rekao je ministar Malenica.

Izvor: HRT

Pisane vijesti