Ključ promjena u pravosuđu je vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovarao je jutros na pitanja zastupnika na aktualnom prijepodnevu kojim je započela 10. sjednica Hrvatskog sabora

Pitanje saborskog zastupnika Krunoslava Katičića odnosilo se na mišljenje ministra Ivana Malenice o presumpciji nevinost u sudskim postupcima. Ministar je na samom početku citirao Ustav Republike Hrvatske, članak 28. „Svatko je nedužan i nitko ga ne može smatrati krivim za kazneno djelo dok mu se pravomoćnom sudskom presudom ne utvrdi krivnja". 

"To je početak i kraj svakog sudskog postupka. To pravo vrijedi za svakoga. Svatko tko umanjuje presumpciju nevinosti, svatko tko je unaprijed osudio osobu duboko je narušio naš ustavni i pravni poredak. Ti i takvi ruše povjerenje u institucije" izjavio je ministar te dodao kako je ključ promjena u pravosuđu vraćanje povjerenja građana u pravosudni sustav. "To ćemo ostvariti jačanjem svih pravosudnih tijela od suda do USKOK-a i DORH-a" rekao je ministar.

Ministarstvo pravosuđa i uprave na tome kontinuirano radi: kroz izmjene zakona, organizacijske promjene i razvojne projekte. Pripremljene su dvije izmjene dvaju ključni procesnih zakona - Zakona o kaznenom postupku i Zakona o parnično postupku. Modernizira se sudski postupak, uvodi se obvezno tonsko snimanje ročišta, prijepis više neće biti obveza već iznimka, širi se mogućnost održavanja ročišta na daljinu i uvodi se e-Komunikacija i u kaznene postupke.

Povećao se koeficijent za financijskog istražitelja, osigurale su se nove prostorije za USKOK i EPPO, te je  u 2021. godini uloženo preko 5 milijuna kuna u infrastrukturu DORH-a. Posljednjih pet godina uloženo je 200 milijuna kuna u digitalizaciju pravosuđa i preko pola milijarde kuna za infrastrukturu. 

"Radimo sve što izvršna vlast može raditi da svaki sud, svako državno odvjetništvo radi neovisno i profesionalno. Bez ikakvog pritiska niti utjecaja na njihov rad" izjavio je ministar.

Na pitanje saborske zastupnice Romane Nikolić o aferi iz Kutine te borbi protiv korupcije ministar je odgovorio kako je u više navrata istaknuo da je borba protiv korupcije nešto na čemu ova Vlada kontinuirano radi i da u tom smjeru ide niz zakona koji jačaju okvir protiv korupcije te da se jačaju institucije koje su uključene u te procese. 

"O radu tih institucija u ovom konkretnom slučaju ne mogu govorit jer se provode određeni izvidi koji su tajni što znači da tijela postupaju. Spomenuo bih Zakon o zaštiti prijavitelja nepravilnosti tj. Zakon o zviždačima. Ova Vlada je 2019. godine među prvim članicama Europske unije donijela takav zakon, uspostavila okvir za zaštitu prijavitelja nepravilnosti i upravo smo sada u izmjenama i dodatnom jačanju tog zakona. Krajem sljedećeg tjedna taj zakon će doći u Hrvatski sabor te ćete vidjeti kako Ministarstvo pravosuđa i uprave jača zakonodavni okvir, štiti zivždače i bori se protiv korupcije" zaključio je ministar Malenica.


 

Pisane vijesti