Konferencija „Izazovi, dvojbe i primjeri najboljih praksi u radu s osobama pod nadzorom probacije“

Ministar Malenica predstavio je na sjednici Vlade izmjene i dopune Zakona o pravu na pristup informacijama, izmjene i dopune Zakona o Vladi i Kodeks ponašanja državnih dužnosnika u tijelima izvršne vlasti kojim su ispunjene preporuke GRECO-a.

Državni tajnik Josip Salapić pozdravljajući okupljene istaknuo je važnost hrvatske probacijske službe u kaznenopravnom sustavu koja je u desetak godina dobila brojna priznanja.

Pozdravni govor održao je i Elanas Jablonskans, zamjenik ministra pravosuđa Republike Latvije, a okupljenima je uvodne riječi uputila i ravnateljica Uprave za zatvorski sustav i probaciju Jana Špero.

Na konferenciji je sudjelovalo 80 sudionika iz Hrvatske, Norveške, Litve i Slovenije.

U okviru Konferencije je kroz niz zanimljivih izlaganja, interaktivnih radionica i dinamičnu panel-raspravu razmatrani su aktualni izazovi s kojima se susreću probacijske službe. Razmijenjena su iskustva o svakodnevnom radu hrvatskih i norveških probacijskih službenika i o tretmanskim programima koji se provode, uz prezentaciju primjera dobre probacijske prakse iz obje zemlje.

Tako je predstavljen i primjer dobre suradnje hrvatske probacijske službe s Centrom za socijalnu inkluziju Šibenik, kao i primjer kreativne suradnje norveške probacijske službe s Crvenim križem.

Zaključeno je da je za učinkovit rad na nacionalnim razinama potreba kontinuiranog unaprjeđivanja suradnje probacijskih službi s državnim odvjetništvom, sudovima i zatvorskim sustavima, ali i s nevladinim sektorom.

Sudionici konferencije razgovarali su i o značaju motiviranja i edukacije probacijskih službenika kroz različite programe. Na interaktivnoj radionici predstavljena su iskustva stručnog usavršavanja hrvatskih i norveških probacijskih službenika koji su sudjelovali u „job shadowingu.

Norveški su stručnjaci u Hrvatskoj boravili u ožujku ove godine, dok su hrvatski stručnjaci tijekom travnja boravili u Norveškoj i Litvi.
 

Stranica | Zatvorski sustav i probacija