Ministar Malenica na Međunarodnom forumu pravosudnih lidera „Odgovornost i inovacija u vremenu promjena“

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sudjelovao je u četvrtak, 14. srpnja, na Međunarodnom formu pravosudnih lidera u Rigi u organizaciji latvijskog Ministarstva pravosuđa.

Riječ je o međunarodnom forumu koji je okupio više od 35 pravosudnih dužnosnika, dužnosnika Europske komisije i međunarodnih organizacija.

U okviru foruma održan je ministarski panel „Inovacije i strateško upravljanje pravosudnog sustava 2022.“ na kojem su uz ministra Malenicu sudjelovali predstavnici Latvije, Malte te Suda Europske unije.

Sudionici panela zaključili su da je pandemija koronavirusa bila okidač brojnih promjena i unaprjeđenja pravosudnih sustava diljem Europe, posebice u pogledu modernizacije sustava i kvalitetnijeg odgovora na potrebe četvrte industrijske revolucije.

Osvrćući se na Hrvatsku, ministar Malenica istaknuo je da je pandemija zasigurno snažnije potaknula korištenje IT tehnologija u pravosuđu, posebno u pogledu uvođenja novih alata kao što je e-Komunikacija.

Naglasio je da će Republika Hrvatska Nacionalnim planom oporavka i otpornosti uložiti preko 730 milijuna kuna u modernizaciju pravosudnog sustava, povećanje učinkovitosti pravosuđa i borbu protiv korupcije.

„Nove generacije lidera u pravosuđu radit će na promjenama koje jačaju neovisnost pravosuđa, očuvanje vladavine prava i zaštitu temeljnih ljudskih prava. Inovacije u pravosuđu bit će nužne za unaprjeđenje učinkovitosti pravosudnog sustava i daljnju modernizaciju postupaka. Kao društva morat ćemo mijenjati i svijest o nužnosti promjena i prilagodbi svih dionika pravosudnoga sustava. U tome ključnu ulogu ima edukacija“, naglasio je ministar Malenica.

Na Međunarodnom forumu u Rigi, uz panel o inovacijama i strateškim upravljanjem u pravosuđu, održane su panel rasprave o ključnim faktorima promjena u pravosuđu te procesuiranju ratnih zločina i sankcijama vezanim uz ratna zbivanja u Ukrajini.

 

Pisane vijesti