Sjednica Vlade: Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Suhopolje

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održana je 149. sjednica Vlade na kojoj je prihvaćena Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Suhopolje te dano mišljenje Hrvatskom saboru o pristupanju promjeni Ustava RH o promijeni naziva Hrvatske narodne banke.

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskome saboru da ne prihvati Prijedlog odluke o pristupanju promjeni Ustava Republike Hrvatske, s Prijedlogom nacrta promjene Ustava Republike Hrvatske koji je predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijelo 34 zastupnika u Hrvatskome saboru.

Predlagatelji predlažu da se naziv Hrvatske narodne banke promijeni u Hrvatska središnja banka navodeći da bi institucija naziva Hrvatska narodna banka trebala štititi interese naroda, no da se veza naroda i njegovih interesa s politikama i karakterom ove institucije davno izgubila te da je Hrvatska narodna banka izolirana od demokratskog utjecaja naroda.

Vlada Republike Hrvatske predložila je Hrvatskom saboru da ne prihvati prijedlog budući da isti nije usmjern na obrazlaganje predložene promjene Ustava, već se isključivo odnosi na pitanja vezana uz zadatke i nadležnosti Hrvatske narodne banke te status njenih tijela i zaposlenika, a koja nisu ustavna materija.

Vlada je prihvatila i prijedlog Ministarstva pravosuđa i uprave o donošenju Odluke o raspisivanju prijevremenih izbora za općinskog načelnika Općine Suhopolje, kojom se za dan održavanja izbora određuje nedjelja, 23. listopada 2022.

Pisane vijesti