U Hrvatskom saboru održana rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu i izmjenama i dopunama Zakona o Pravosudnoj akademiji

Zastupnici su u objedinjenoj raspravi podržali izmjene zakona o vježbenicima u pravosudnim tijelima i pravosudnom ispitu te o Pravosudnoj akademiji jer smatraju da će one doprinijeti unaprjeđenju tog sustava.

Izmjenama zakona o Pravosudnoj akademiji, Državnu školu za pravosudne dužnosnike morat će pohađati samo oni savjetnici koji žele nastaviti karijeru u pravosudnim dužnostima, ali ako su u tijelima pravosudnog sustava, neće polagati završni ispit u toj Državnoj školi.

Završni ispit će morati polagati samo oni koji dolaze izvan tijela pravosudnog sustava a žele obnašati jednu od pravosudnih dužnosti.

U izmjenama zakona o vježbenicima i pravosudnim tijelima napravljene su izmjene koje se odnose na ispitno povjerenstvo kod imenovanja članova i zamjenika članova ispitnog povjerenstva za pravosudni ispit. Do sada je to ispitno povjerenstvo bilo imenovano na četiri godine, a sada će to biti dvogodišnji mandat.

Održanu raspravu možete pogledati na: https://youtu.be/CS48dgDqf6s?t=1003

Tekst i foto: Hina

Pisane vijesti