Potpisan dodatak Kolektivnom ugovoru – povećanje osnovice plaća za 6% od 1. listopada 2022

Vlada i sindikati javnih i državnih službi potpisali su u ponedjeljak dodatke kolektivnim ugovorima kojima se regulira povećanje osnovice plaća i drugih materijalnih prava u ovoj i idućoj godini.

Plaće u javnim i državnim službama povećavaju se za šest posto od 1. listopada ove i dva posto od 1. travnja iduće godine.

Također je predviđeno povećanje božićnice s 1500 na 1750 kuna, regresa za 2023. godinu s 1500 na 1750 kuna, dara za djecu sa 600 na 754 kune te početak pregovora o novom povećanju osnovice plaće u idućoj godini najkasnije u trećem tjednu rujna.

Dodatke Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe i Kolektivnom ugovoru (KU) za državne službe potpisali su ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić te čelnici devet od ukupno 11 sindikata javnih službi, kao i dva sindikata državnih službi čije je članstvo prihvatilo Vladinu ponudu.

Pozitivnim izjašnjavanjem sindikata ispunjeni su uvjeti za potpisivanja dodatka jer su "za" Vladinu ponudu bili sindikati koji imaju više od 50 posto od ukupnog broja članova svih sindikata koji su sudjelovali u pregovorima te sindikati iz najmanje tri od pet područja za koja se pregovaralo.
Ministar Piletić istaknuo je da su pregovori sa sindikatima bili "brzi, jasni i konkretni", te da je Vlada izašla s korektnom ponudom.

Plaća u studenom s povećanjem od šest posto

"Plaća koja će biti isplaćena u studenom obuhvatit će povećanje od šest posto", najavio je Piletić dodavši da se kao zalog daljnjeg socijalnog dijaloga želi omogućiti "sigurnu zimu i nastavak socijalnog dijaloga".

Socijalno partnerstvo jedan je od temeljnih postulata ove Vlade koja će nastaviti pregovore o svim drugim temama, a ovo je samo jedan od koraka na zajedničkom putu, kazao je.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić istaknuo je da se nastavljaju razgovori o povećanju plaća kroz zakon o plaćama, gdje će sindikat inzistirati na povećanju koeficijenata onih koji su na minimalcu.

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da potpisivanje TKU-a nije kraj socijalnog dijaloga jer očekuju dalje pregovore o Granskom kolektivnom ugovoru, kao i pregovore sljedeće godine. "Ovo je tek početak naše priče što se tiče unaprjeđenja plaća u javnom sektoru", poručila je.

Premijer Andrej Plenković ocijenio je da se zajednički došlo do dogovora i kompromisa.

Ustvrdio je kako je u proteklih šest godina njegova Vlada pokazala da joj je stalo voditi kontinuirani socijalni dijalog i zajednički tražiti rješenja koja će unaprijediti položaj zaposlenih u javnim i državnim službama.

Tekst/foto: Hina

Stranica