Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama – fokus pravosudnog sustava mora biti na žrtvi, ne nasilniku

U spomen na tragično ubojstvo sestara Mirabel u Dominikanskoj Republici 25. studeni obilježava se kao Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji ozbiljan je društveni problem kojemu je potrebno pristupiti sveobuhvatno redefiniranjem institucionalnog fokusa na žrtve nasilja. Ministarstvo pravosuđa i uprave ističe da nasilje ne može biti prihvatljivo niti se može tolerirati, a nasilnici se moraju strože sankcionirati.

Ministarstvo pravosuđa i uprave kontinuirano poduzima mjere s ciljem pooštravanja kazni za nasilnike i unaprjeđenja sustava podrške žrtvama i svjedocima.

Podsjećamo da je u listopadu osnovana i započela s radom multidisciplinarna radna skupina s ciljem dodatnog unapređenja zakonodavnog okvira koji smo u protekle dvije usmjeravali upravo na strože sankcioniranje i zaštitu žrtava kroz izmjene Kaznenog zakona, Zakona o kaznenom postupku i Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

Tim izmjenama smanjenja je mogućnost zlouporabe instituta izuzeća u kaznenom postupku, osnažene su mjere opreza propisivanjem nove mjere zabrane pristupa internetu, a uvođenjem novog instituta - samostalne mjere opreza osigurana je veća zaštita žrtve.  Uvedeno je stanje dugotrajne patnje, ukinuto kazneno djelo spolnog odnošaja bez pristanka te uvedeno novo kazneno djelo Zlouporaba snimke spolno eksplicitnog sadržaja“ tzv. osvetnička pornografija.

Izmjene paketa zakona osigurale su kvalitetnije razgraničenje prekršajne od kaznene odgovornosti, a širenjem kruga bliskih osoba omogućeno je izricanje strožih kazni za nasilje.

„Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama iznova nam pokazuje da u zaštiti žena od nasilja moramo biti učinkovitiji. Društvo je učinkovito onoliko koliko štiti ranjive. Zato je nužno da se pravosudni sustav fokusira na žrtvu, ne samo na sankcioniranje nasilnika. To nažalost, nije moguće postići samo zakonskim izmjenama već je nužno raditi na dodatnoj edukaciji pravosudnih dužnosnika i njihovom senzibiliziranju. Zato će Ministarstvo pravosuđa i uprave uvesti specijalizaciju sudaca za nasilje nad ženama, a Pravosudna akademija u suradnji sa stručnjacima iz civilnog društva i akademske zajednice provoditi dodatne edukacije s ciljem prepoznavanja ne samo prava, već i potreba žrtava. Novim odjelima i nastavkom suradnje s nevladinim udrugama želimo osigurati veći pristup sustavu podrške žrtvama“ poručio je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.  

Strože sankcije za nasilnike - veća prava za žrtve

Radna skupina Ministarstva pravosuđa i uprave do sada je održala pet sastanka na kojima je razmatrala zakonodavni okvir sankcioniranja nasilja nad ženama.

Do kraja ove godine u postupak eSavjetovanja bit će upućen paket propisa kojim će se:
 
  • Uvesti specijalizacija sudaca za kaznena i prekršajna djela vezana uz nasilje nad ženama i nasilje u obitelji. Po uzoru na obiteljske odjele, suci će prolaziti dodatnu edukaciju u području zaštite prava žena - žrtava nasilja, a za te predmete vodit će se posebna statistika kako bi se kvalitetnije pratila sudska praksa
 
  • Izmijeniti Pravilnik o  načinu provedbe pojedinačne procjene žrtve kako bi se osigurao individualni pristup svakoj žrtvi i pružila pomoć koja joj je potrebna. Time će se osigurati holistički pristup i prevenirati dodatno viktimiziranje žrtava.
 
  • Povećati prava žrtava nasilja redefiniranjem odredbi Zakona o kaznenom postupku, posebno kod određivanja mjera opreza. Ako netko predstavlja opasnost za žrtvu, treba ga izdvojiti iz društva.
 
  • postrožiti sankcije za nasilnike, posebno kada krše izrečene mjere.

Jačanje sustava podrške žrtvama i svjedocima

Osim zakonodavnog okvira Ministarstvo pravosuđa i uprave želi unaprijediti sustav podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela. Širenjem Odjela za podršku žrtvama i svjedocima na 10 novih sudova: 8 županijskih i dva općinska suda u Zagrebu i Splitu institucionalni okvir za pružanje emocionalne podrške žrtvama i informiranje o njihovim pravima postat će dostupniji svim žrtvama. U suradnji s Mrežom podrške i suradnje žrtvama i svjedocima već je osigurana dodatna podrška u 13 županija.

116 - 006 besplatna linija za pomoć žrtvama - promjena počinje pozivom

Ministarstvo pravosuđa i uprave potpisalo je u listopadu novi Ugovor o financiranju programa Nacionalnog pozivnog centra - 116 -006.

Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja osnovan je 2013. godine kao projekt Udruge za podršku žrtvama i svjedocima nastao u suradnji s Ministarstvom pravosuđa i uprave i Programom Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) čime je Republika Hrvatska postala peta europska zemlja koja je uvela besplatan europski standardizirani broj za pružanje podrške žrtvama i svjedocima - 116 006.

Linija Nacionalnog pozivnog centra je besplatna i anonimna i dostupna 24 sata na dan sedam dana u tjednu.

Ministarstvo pravosuđa i uprave nastavit će unaprjeđivati sustav zaštite žena - žrtava nasilja zakonodavnim izmjenama, dodatnim edukacijama i kvalitetnijom organizacijom sustava podrške žrtvama jer za nasilje nema opravdanja.
 

Stranica