Ministar Malenica za HTV o curenju informacija: Kazneni postupak seli se sa suda u javnost, o tome problemu treba provesti stručnu raspravu

Ministar Malenica u središnjem HTV-ovom Dnevniku o curenju informacija u slučaju Žalac i slučaju posvojenja djece u Kongu. 

- Premijer, kao što je poznato iz informacija koje imamo, nije obuhvaćen istragom, niti optužnicom, niti je, kao što proizlazi iz ovih informacija, sudjelovao u direktnoj prepisci s gospođama Žalac i Rimac oko nabavke softvera, odgovorio je ministar na uvodno pitanje novinarke je li opravdana oporbena sumnja da je AP iz objavljene prepiske između Žalac i Rimac Andrej Plenković.


Premijer nije obuhvaćen istragom, optužnicom, niti je sudjelovao u direktnoj prepisci sa Žalac i Rimac

- Dakle, sasvim je svejedno tko je u ovom konkretnom slučaju AP. Nitko ne zna što se krije u sadržaju privatne komunikacije između dviju osoba. Kao što je poslijepodne potvrđeno iz Vlade sporni softver je prezentiran u Vladi nakon što je i potpisan ugovor o nabavi tog softvera, ali ta je komunikacija predsjednika Vlade s ministrima o bitnim pitanjima nešto što se događa.

Nije uopće bitno tko je AP. Radi se o privatnoj prepisci i netko se može pozvati i na vas, i na mene i na Andreja Plenkovića ili na bilo koju osobu u nekoj privatnoj korespondenciji. Predsjednik Vlade gosp. Plenković, kao što imamo informacije iz medija nije obuhvaćen ovom istragom i optužnicom i stoga proizlazi da nije ni sudjelovao u direktnoj komunikaciji s gospođom Žalac i gospođom Rimac o softveru, rekao je Malenica.

Tvrdi kako se kod transkripata radi o jednoj vrsti neovlaštene informacije s obzirom da se radi o dokazu u kaznenom postupku koji još uvijek nije javan. Imamo optužnicu koja još nije potvrđena.

- Vidimo da jalova oporba na temelju nekakvih inicijala i informacija kreira lažnu temu i pokušava fokus prebaciti sa svoje proruske politike na nešto što je po meni lažno.

Nije želio komentirati kazneni postupak.

-Postupak su provela nadležna tijela, prije svega Ured delegiranog europskog tužitelja u Republici Hrvatskoj. Na njima je da utvrde tko su osobe koje se trebaju ispitati u ovoj fazi postupka.

Nije prvi put da imamo curenje informacija. Postupak sa suda seli u javnost. Na stručnoj razini treba raspraviti o potrebi izmjena zakonskih propisa

- Imamo situaciju da postupak sa suda seli u javnost. To je nešto što zasigurno utječe na prava okrivljenika, pravo na pravično suđenje, pravo na privatnost, a zapravo dovodi u pitanje smisao i svrhu kaznenog postupka. Mislim da na stručnoj razini treba raspraviti o tome da li je potrebna izmjena zakonskih propisa, a treba, s druge strane, omogućiti i prava medija da izvještavaju o kaznenom postupku te, isto tako, i pravo građanima da znaju određene informacije iz sudskih postupaka.

Kaže da nema informacije o istragama tko je puštao dokumente u javnost. Tvrdi da je to pitanje za policiju i Ministarstvo unutarnjih poslova.

Dodjele predmeta u slučaju posvajanja u Demokratskoj Republici Kongo napravljene su uz pomoć algoritma

Komentirao je  slučaj posvajanja u Demokratskoj Republici Kongo. Kaže da je nadležna inspekcija napravila nadzor nad sudovima u Zlataru i Varaždinu.

- Pravosudna inspekcije je obavila nadzor nad radom tih sudova, prije svega u postupku dodjele tih predmeta sudcima. Tu smo utvrdili da su dodjele napravljene pomoću algoritma, odnosno nasumično. Tu bih naglasio da je Vrhovni sud, odnosno njegov predsjednik, također proveo nadzor i utvrdio da su tih 16 sudova postupali po zakonu i to temeljem članka 52 Zakona o međunarodnom privatnom pravu tako da su mogli odlučivati o ovim postupcima bez obzira na to što stranke nisu imale prebivalište na području tih sudova, zaključio je Malenica.

Izvor: HTV / Vlada
 

Stranica