Sastanak Radne skupine OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama

Hrvatska delegacija sudjelovala je, u srijedu, 8. ožujka, u Parizu na sjednici Radne skupine OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica na sjednici je izrazio namjeru i spremnost Republike Hrvatske da pristupi Konvenciji o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama i Radnoj skupini OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama. 

Republika Hrvatska 2017. godine uputila je zahtjev OECD-u za pristupanje Konvenciji i Radnoj skupini. Evaluacijski postupak započeo je 2022. godine kada je Republika Hrvatska prošla preliminarnu procjenu Radne skupine i ispunila upitnik Tajništva o zakonodavnom okviru i provedbi zakona u područjima na koje se Konvencija odnosi.

Ministarstvo pravosuđa i uprave u suradnji s Tajništvom OECD-a i uz potporu Glavne uprave Europske komisije za potporu strukturnim reformama (DG REFORM) od 2020. do 2022. provodilo je projekt pod nazivom „Podizanje svijesti o važnosti borbe protiv podmićivanja u međunarodnom poslovanju“ u okviru kojeg je izrađeno Izvješće o usklađenosti zakonodavnog i institucionalnog okvira Republike Hrvatske  s Konvencijom te preporukama za njihovo unaprjeđenje. 

Konvencija o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama (Konvencija protiv podmićivanja) usvojena je u prosincu 1997., a stupila je na snagu u veljači 1999. godine. Konvencija ima 44 stranke - uz 38 država članica OECD-a, njezinima strankama su i Argentina, Brazil, Bugarska, Peru, Ruska Federacija i Južna Afrika.

Konvencija je prvi je i jedini međunarodni ugovor koji je posebno usmjeren na transnacionalno podmićivanje u području poslovanja. Kao pravno obvezujući međunarodni instrument, njezine stranke suglasne su utvrditi podmićivanje stranih javnih službenika kao kazneno djelo prema svojim zakonima te istražiti, kazneno goniti i sankcionirati ovo djelo. Za praćenje provedbe Konvencije odgovorna je Radna skupina OECD-a protiv podmićivanja u međunarodnim poslovnim transakcijama, osnovana 1994. godine.

U nastavku postupka, Republika Hrvatska pristupit će prilagodbi zakonodavnog okvira s odredbama Konvencije o borbi protiv podmićivanja stranih javnih službenika u međunarodnim poslovnim transakcijama.

Na marginama sastanka Radne skupine, ministar Malenica susreo se s predsjedavajućom Radne skupine Danielleom Goudriaan,  zamjenikom Glavnog tajnika OECD-a Ulrikom Vestergaardom Knudsenom te zamjenikom direktora Uprave za financijske i poduzetničke odnose Antoniom Gomesom s kojima je razgovarao o aktivnostima koje Republika Hrvatska poduzima u procesu pristupanja OECD-u.

Pisane vijesti