Posjedovanje droge za osobnu uporabu prekršajno, a ne kazneno djelo

Građani za posjedovanje droge za osobne potrebe više neće u zatvor, ali oni koji trguju i navode osobe na konzumiranje ići će u zatvor i do 15 godina.

Posjedovanje droge za osobnu uporabu od 1. siječnja 2013. više nije kazneno djelo:

Izmjenama Kaznenog zakona posjedovanje droge za osobne potrebe više se ne smatra kaznenim, već prekršajnim djelom. Oni koji konzumiraju drogu za osobne potrebe više ne završavaju u zatvoru već se upućuju na liječenje. Oni koji trguju i navode osobe na konzumiranje ići će u zatvor, a najstrože su kazne za one koji trguju u blizini škola pa i na 15 godina ako treba. Posjedovanje droge za osobne potrebe i dalje ostaje kažnjivo, ali samo u sferi prekršaja. Ovom se mjerom značajno utjecalo na smanjenje broja predmeta na županijskim sudovima. 
Ovime se htjelo postići da stvarni počinitelji, odnosno oni koji proizvode, trguju i navode ljude na konzumiranje droge idu u zatvor. Konzumenti, s druge strane, odgovaraju prekršajno te imaju priliku i obvezu liječenja, odnosno tretmana.
 

Prekršajni postupak fleksibilniji je, a sama osuda ima manje stigmatizirajući karakter. Ovisnici ili povremeni konzumenti droge zbog posjedovanja droge za osobne potrebe se ne upisuju u kaznenu evidenciju, a koji upis im može štetiti kod uključivanja u društvo, pronalaženja posla i sl., a olakšana je i rehabilitacija. Ovakav pristup dovodi do značajnog rasterećenja kaznenopravnog sustava i uštede sredstava koja bi se mogla između ostalog preusmjeriti na liječenje ovisnika i pomoć obiteljima u borbi s tim teškim zlom.

Količina droge za osobnu uporabu nije propisana


Količina droge za osobnu uporabu nije propisana, jer bi to preprodavači mogli zlouporabiti. Da je količina za osobnu uporabu propisana kao, recimo, 5 grama, preprodavač bi nosio 4,9 grama, bio bi u prekršaju, ali ne i u kaznenom djelu, a netko tko posjeduje 5,5 grama za osobnu uporabu bio bi progonjen prema Kaznenom zakonu. Je li određena količina droge za osobnu uporabu ili ne, određuje se, dakle, prema okolnostima svakog pojedinog djela. Ako je prema okolnostima utvrđeno da se radi o preprodaji, mala količina neće značiti da će se posjedovanje odrediti kao prekršaj.