Mjere za prevenciju širenja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) u zatvorskom sustavu

U svim kaznenim tijelima (izuzev Zatvora u Zagrebu i Zatvoru u Varaždinu gdje su trenutačno na snazi ograničenje prava na posjete), osobama lišenim slobode omogućene su redovite posjete uz primjenu odgovarajućih epidemioloških mjera.

U svrhu nastavka provođenja mjera za prevenciju širenja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) u zatvorskom sustavu, za odobravanje ulaska  u kaznionice, zatvore i odgojne zavode je od 16. studenog 2021. godine potrebno predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju.
 
Navedeno su dužni predočiti svi posjetitelji (članovi obitelji zatvorenika i djeca zatvorenika starija od 12 godina), odvjetnici, predstavnici vjerskih zajednica, organizacija civilnog društva (udruga) kao i drugi pružatelji usluga i osobe koje dolaze u kaznena tijela po bilo kojoj osnovi.

Osobama koje ne predoče navedene dokaze neće se omogućiti ulaz niti boravak u kaznenim tijelima.

 
Ministarstvo pravosuđa i uprave praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja, donijelo je novu odluku prema kojoj su posjetitelji dužni predočiti negativan PCR- test na koronavirus ne stariji od 48 sati i potvrdu o preboljenju bolesti COVID- 19 (COVID potvrdu). 

Djeca mlađa od 12 godine izuzeta su od obveze predočenja negativnog rezultata PCR- testa pod uvjetom da osobe u pratnji djeteta posjeduju potvrdu o cijepljenju i preboljenju bolesti COVID 19 i negativni PCR test na koronavirus ne stariji od 48 sati. 

Za realizaciju posjeta djece starije od 12 godina potrebno je predočenje negativnog PCR testa ne starijeg od 48 sati, ali nije potrebna potvrda o cijepljenju djeteta ili preboljenju bolesti djeteta, uz uvjet da osobe u pratnji posjeduju potvrdu o cijepljenju ili preboljenju bolesti COVID-19 i negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 48 sati. 

U Zatvoru u Zagrebu privremeno se ograničava pravo zatvorenika na posjetu i korištenje utvrđenih i odobrenih pogodnosti izlazaka. 
 
Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja, Ministarstvo pravosuđa i uprave donijelo je novu odluku prema kojoj se  u Zatvoru u Varaždinu privremeno ograničavaju prava zatvorenika na posjete te se zabranjuje korištenje utvrđenih i odobrenih pogodnosti izlaska. 

Radi zaštite prava i interesa osoba lišenih slobode u sudskim postupcima, privremena ograničenja ne odnose se na posjete odvjetnika. Posjeti odvjetnika dozvoljeni su uz predočenje "COVID potvrde". 
 
Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja o povećanom riziku od bolesti COVID-19, donesena je nova odluka kojom se u Zatvoru u Splitu privremeno zabranjuje korištenje utvrđenih i odobrenih pogodnosti izlaska i pogodnosti boravka s bračnim ili izvanbračnim drugom u posebnoj prostoriji bez nadzora. 

Pravo zatvorenika na posjete i dalje se djelomično ograničava na način da se svi posjeti, uključujući posjete djece, odvijaju uz pregradu od pleksiglasa između posjetitelja i zatvorenika. 

Posjetitelji su dužni potpisati izjavu o epostojanju zdravstvenih rizika vezano uz COVID-19 i predočiti negativan PCR test na koronavirus ne stariji od 72 sata ili BAT test na koronavirus ne stariji od 48 sati neovisno o posjedovanju "COVID-19".