Ublažavanje mjera za prevenciju širenja epidemije SARS-CoV-2 (COVID-19) u zatvorskom sustavu

Praćenjem aktualnih epidemioloških pokazatelja o riziku od bolesti COVID-19 u Republici Hrvatskoj, sukladno preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite, donesena je odluka o ublažavanju mjera za prevenciju širenja epidemije  virusa SARS-CoV-2 u zatvorskom sustavu.

Posjeti osobama lišenim slobode u zatvorenim uvjetima odvijat će se na način da se između zatvorenika i posjetitelja nalazi pregrada od pleksiglasa, dok će se posjete zatvorenicima u poluotvorenim i otvorenim uvjetima odvijati  na otvorenom prostoru.

Rad zatvorenika izvan kaznionice/zatvora može se omogućiti samo onim zatvorenicima koji su cijepljeni ili su preboljeli bolest COVID-19 u zadnjih šest mjeseci.

Također, pogodnosti iz članka 138. stavka 2. točke 5., 6.  i 7. Zakona o izvršavanju kazne zatvora, mogu se omogućiti samo onim zatvorenicima koji su cijepljeni ili su preboljeli bolest COVID-19 u zadnjih šest mjeseci.

Odobreni posjeti u kaznenim tijelima zatvorskog sustava realiziraju se uz obvezu pridržavanja svih epidemioloških mjera, a svaki posjetitelj je obvezan potpisati izjavu o nepostojanju zdravstvenih rizika vezano uz bolest COVID-19.

Posjeti i rad zatvorenika izvan kaznionica/zatvora primjenjuje se od 5. lipnja 2021., a korištenje pogodnosti izlazaka od 11. lipnja 2021.