Detaljnije o projektu

Ulaskom Republike Hrvatske u punopravno članstvo Europske unije, Republika Hrvatska je postala i članica Europske pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima (EJN- European Judicial Network in civil and commercial matters), sukladno Odluci Vijeća od 28. svibnja 2001. o uspostavi Europske pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima 2001/470/EZ, koja je izmijenjena Odlukom Europskog parlamenta i Vijeća EU br. 568/2009 od 18. lipnja 2009. godine. U dosadašnjem radu od strane praktičara utvrđeno je da postoji potreba da se osigura veće sudjelovanje sudaca i pravosudnih tijela u radu EJN-a (poštujući načelo neovisnosti pravosuđa), kao i veću uključenost relevantnih pravnih stručnjaka i udruga (Hrvatska odvjetnička komora i Hrvatska javnobilježnička komora). Vijeće EU također je u svojim zaključcima 2016. pozvalo države članice da na svojoj nacionalnoj razini potiču razmjenu znanja i prikupljanje informacija o praktičnoj primjeni instrumenata EU-a u građanskim i trgovačkim stvarima i u tu svrhu razmotre uspostavu nacionalnih mreža koje okupljaju nacionalne kontaktne točke, članove mreže i druge pravne stručnjake.
Dana 30. studenog 2018. godine potpisan je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt pod nazivom CRONET – EJN (Uspostavljanje i jačanje Hrvatske nacionalne pravosudne mreže unutar Europske pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima).
Projekt je namijenjen pravnim stručnjacima, sucima, javnim bilježnicima, središnjim tijelima, a od istoga bi trebali imati koristi svi građani EU budući da je njegov glavni cilj doprinijeti pravilnoj i efikasnoj primjeni pravne stečevine EU. Također, cilj projekta je i uspostavljanje nacionalne pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima.
Dvogodišnji projekt započeo je u siječnju 2019. godine, a dovršen je u prosincu 2020. godine. U okviru projekta održana su dva godišnja sastanka Hrvatske nacionalne pravosudne mreže u građanskim i trgovačkim stvarima. Godišnjim sastancima prisustvovali su voditelji sudskih odjela za praćenje EU prava, kao i drugi pravni stručnjaci iz područja pravosudne suradnje u građanskim stvarima, predstavnici središnjih tijela te predstavnici Hrvatske javnobilježničke komore, Hrvatske odvjetničke komore i građansko-upravnog odjela Državnog odvjetništva RH.
Godišnji sastanci nacionalne pravosudne mreže pridonijeli su jačanju suradnje i postizanju veće razine povezanosti i povjerenja kako na nacionalnoj tako i na EU razini i to kroz razmjenu znanja i prikupljanje informacija o praktičnoj primjeni EU instrumenata u građanskim i trgovačkim stvarima. Naglašava se da edukacija nije glavna svrha ovih sastanaka iako će ista svakako doprinijeti kvaliteti rada.
Ukupni proračun projekta je 49.720,00 eura, od čega 80% sufinancira Europska komisija, dok 20% sufinancira Ministarstvo pravosuđa i uprave Republike Hrvatske.