"Rešetke nisu prepreke"

Slika /slike/Zatvorski sustav/Vijesti/Kaznionica u Lepoglavi/Rešetke nisu prepreka/Rešetke nisu prepreke - naslovnica.png

Studenti studija dizajna i njihovi mentori zajedno sa zatvorenicima osmišljavali nove proizvode.

U Kaznionici u Lepoglavi, od 3. do  5. travnja 2017. godine, održana je radionica participativnoga dizajna.
 
Na radionici je sudjelovalo 9 zatvorenika iz kaznionice, a cilj ove prve trodnevne radionice bio je da zatvorenici i studenti zajedno sa mentorima osmisle  proizvode koji će se proizvoditi u radno-terapijskoj radionici Kaznionice u Lepoglavi.
 

Ideja je da to budu  uglavnom proizvodi od drveta i drvenih materijala, a koji uključuju rezbarenje, intarziju, pirografiju i druge tehnike u kojima su osposobljeni zatvorenici Kaznionice u Lepoglavi. U trodnevnom radu zatvorenici i studenti ponudili su idejna rješenja za desetak proizvoda usmjerenih unapređenju komunikacije djece (različitih uzrasta) i roditelja.
 
U nastavku projekta, studenti će, uz podršku mentora, te proizvode dovesti do faze modela koje bi bilo moguće proizvoditi u Kaznionici u malim serijama. Zatvorenici koji sudjeluju u ovoj društvenoj inovaciji nisu samo izvoditelji, oni su i ko-kreatori i dizajneri proizvoda i kroz ovaj proces sudjelovanja kod njih će se razvijati osjećaj osobnog postignuća.


Program udruge Roda “Rešetke nisu prepreke“ odabran na natječaju Ministarstva pravosuđa.

Radionica se provodi kao jedan od programa udruga odabranih na Natječaju Ministarstva pravosuđa za financiranje projekata i programa udruga usmjerenih pružanju podrške provođenja pojedinačnog programa izvršavanja kazne zatvora, a  program će se provoditi tijekom tri godine u Kaznionici u Lepoglavi, Kaznionici i zatvoru u Požegi i Kaznionici u Glini.


Ideja ovog programa je da se prodajom osmišljenih proizvoda osigura održivi model financiranja putovanja djece u posjet roditeljima u kaznenim tijelima kao i da se jača potencijal zapošljivosti zatvorenika.