Aktualno prijepodne u Hrvatskom saboru

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/siječanj/Aktualac.PNG

Aktualnim prijepodnevom započela je 15. sjednica Hrvatskog sabora na kojoj je članovima Vlade postavljeno 39 zastupničkih pitanja.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica odgovorio je na pitanje saborskog zastupnika Josipa Borića koje se odnosilo na transparentnost izbornih procesa u političkim strankama i financiranje političkih aktivnosti, u svijetlu obavljenih revizija političkih stranaka.

Odgovarajući na zastupničko pitanje ministar Malenica podsjetio je da je jedno od temeljnih načela Zakona o političkim strankama javno djelovanje, što pojedine političke stranke zanemaruju provođenjem unutarstranačkih procesa u tajnosti.

„Politička stranka ne može se voditi tajnosti. Stranka se vodi kao politička stranka, zato se osniva, zato se upisuje u Registar i zato je dužna poslovati prema zakonima. Pozivam sve političke stranke da usklade svoje postupanje i djelovanje u skladu sa zakonima u Republici Hrvatskoj“, naglasio je ministar.

Državna revizija provela je 58 postupaka revizija; 53 revizije u političkim strankama i 5 revizija nezavisnih zastupnika. Nakon provedenog postupka revizije dano je 420 naloga i preporuka.

Stranica