Bilateralni sastanak ministra Malenice s ukrajinskim ministrom pravosuđa Maliuskom

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/srpanj/Bilateralni sastanak ministara pravosuđa Ukrajine i  Hrvatske.jpg

Na marginama Međunarodnog foruma pravosudnih lidera koji se održava 14. srpnja u Rigi, ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica održao je bilateralni sastanak s ukrajinskim ministrom pravosuđa Denysom Maliuskom.

Ministri su razgovarali o pravosudnoj suradnji između Ukrajine i Hrvatske, sankcijama Rusiji, konfiskaciji imovine, provođenju istraga i procesuiranju ratnih zločina povezanih s ruskom agresijom na ukrajinski teritoriji.

Vlada Republike Hrvatske prihvatila je u travnju Odluku o upućivanju zahtjeva tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini. 

Republika Hrvatska kao stranka Rimskog statuta uputila je tužitelju Međunarodnog kaznenog suda zahtjev za otvaranje istrage o Ukrajini. U tom zahtjevu zatražena je istraga svih situacija u Ukrajini u kojima postoji sumnja da su počinjeni teški zločini protiv čovječnosti i ratni zločini.

Zahtjev tužitelju Međunarodnog kaznenog suda za otvaranje istrage o situaciji u Ukrajini uputilo je 43 država stranaka Rimskog statuta.

Ministar Malenica naglasio je spremnost Republike Hrvatske da podijeli svoja iskustva u provođenju istraga ratnih zločina.

 

Pisane vijesti