Borba protiv kibernetičkog kriminala traži multidisciplinarni pristup

Slika /slike/vijesti naslovnica/2023/svibanj/Naslovna konferencije.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u Šibeniku otvorio dvodnevnu međunarodnu konferenciju „Kibernetički kriminal u jugoistočnoj Europi“. 

Ministar Malenica istaknuo je kako je kibernetički kriminal nešto što se, s razvojem nove tehnologije i digitalnog društva, događa sve češće. 

„U zadnjih nekoliko godina imamo oko 800 različitih predmeta vezanih uz kaznena djela protiv računalnih sustava“, rekao je ministar objasnivši kako odgovor na kibernetički kriminal treba ići u smjeru izmjena zakonodavnog okvira, jačanja kapaciteta tijela koja se bore protiv kibernetičkog kriminala i edukacije svih dionika sustava. 

„Cilj ove konferencije, ali i svega onoga što poduzimamo u Ministarstvu pravosuđa i uprave kroz izmjenu zakonodavnog okvira, prije svega Kaznenog zakona, jest da ojačamo zakonodavni okvir i pojačamo sankcije. Borba protiv kibernetičkog kriminala traži multidisciplinarni pristup, dakle spoj prava i tehnologije.“

„Memorandum o razumijevanju koji je potpisan sa Sjedinjenim Američkim Državama doprinijet će da naši tužitelji, suci i istražitelji budu educirani i prate tehnologije“, zaključio je ministar Malenica.

Ministar je na kraju izrazio želju za još tješnjom suradnjom sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali i sa svim zemljama jugoistočne Europe u zajedničkoj borbi protiv kibernetičkog kriminala. 

Privremena zamjenica otpravnika poslova Amy Davison istaknula je kako kibernetički kriminal predstavlja najveću prijetnju na globalnoj razini, budući da je riječ o kriminalu koji ne poznaje granice. 

„Ovaj Memorandum predstavlja snažnu predanost Sjedinjenih Američkih Država i saveznika u borbi protiv kibernetičkog kriminala. Naša suradnja s Ministarstvom pravosuđa i uprave u Hrvatskoj izvanredno je partnerstvo koje traje već mnogo godina, a potpisani Memorandum samo je još jedan alat za unaprjeđenje tog partnerstva.“

„Zahvalni smo na hrvatskom vodstvu u borbi protiv kibernetičkog kriminala na području jugoistočne Europe“, zaključila je zamjenica Davison. 

„Tradicionalno imamo dobru suradnju s Ministarstvom vanjskih poslova i Ministarstvom pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država te njihovim veleposlanstvom u Zagrebu. Ovaj memorandum je definitivno korak naprijed jer bez našeg međusobnog povezivanja, bez razmjene informacija i dokaza te edukacija i usavršavanja u najnovijim tehnologijama nema učinkovite borbe protiv računalnog kriminaliteta“, naglasila je Glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek. 

Zamjenik pomoćnika glavnog državnog odvjetnika Sjedinjenih Američkih Država Bruce Swartz zahvalio je ministru Malenici na viziji, a Republici Hrvatskoj na suradnji u borbi protiv kibernetičkog kriminala. 

„Ova Konferencija je povijesna jer je okupila veliki broj svjetskih lidera“, naglasio je zamjenik Bruce Swartz.

U sklopu Konferencije potpisan je i Memorandum o razumijevanju sa Sjedinjenim Američkim Državama kojeg su uime Republike Hrvatske potpisali ministar Ivan Malenica te glavna država odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek.

Konferencija je okupila vodeće stručnjake državnih odvjetništava, policije, centara za kibernetičku sigurnost i pravosudnih institucija država iz Sjedinjenih Američkih Država i zemalja Jugoistočne Europe.

Pisane vijesti