Čuvajući spomen na Srebrenicu ne ostajemo zatočeni u prošlosti, već sadašnjost i budućnost opominjemo da se takvo zlo nikada ne ponovi

Slika /slike/vijesti naslovnica/lipanj/Sabor_komemoracija.PNG

Kao izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske ministar pravosuđa i uprave dr.sc. Ivan Malenica u Hrvatskom saboru sudjelovao je na komemorativnom skupu „ 11. srpnja - Dan sjećanja na genocid u Srebrenici“

Hrvatski sabor 2009. godine proglasi je 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici kako bi se očuvalo trajno sjećanje na žrtve jednog od najstrašnijeg zločina 20. stoljeća.

Govor ministra Malenice prenosimo u cijelosti:

Cijenjeni uzvanici!

Čast mi je pozdraviti vas u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića i svih članova Vlade te u svoje osobno ime. Poseban pozdrav i zahvalu što su danas s nama ovdje upućujem gospodi Hasanu Hasanoviću, Nerminu Mujkanoviću i Elvisu Gobiću, svjedocima genocida u Srebrenici.

Hrvatski sabor 2009. godine proglasio je 11. srpnja Danom sjećanja na genocid u Srebrenici kako bi tim izuzetno važnim činom trajno očuvao sjećanje na žrtve jednog od najstrašnijeg zločina 20. stoljeća.

Okupili smo se danas kako bismo izrazili duboko suosjećanje sa žrtvama Srebrenice i s njihovim najmilijima. Odajemo počast i pijetet za više od 8.000 muškaraca i djece ubijenih u srebreničkoj tragediji.

Ovo je komemoracija za one koji vječno počivaju, ali i za one za kojima se još uvijek traga.

Izražavajući poštovanje srebreničkim žrtvama, izražavamo solidarnost i jedinstvo s preživjelima - obiteljima žrtava koje i 26 godina kasnije oplakuju svoje voljene.

Genocid u Srebrenici je tragedija i poraz ljudskosti koja nikada ne smije ostati tek crtica u povijesti čovječanstva.

Čuvajući spomen na Srebrenicu ne ostajemo zatočeni u prošlosti, već sadašnjost i budućnost opominjemo da se takvo zlo više nikada ne ponovi.

Istina o Srebrenici je tragična i neosporna činjenica koja se ne može negirati, prikrivati ili relativizirati.

Ta povijesna činjenica utvrđena je presudama Međunarodnog suda pravde i Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju te Međunarodnog rezidualnog mehanizma za kaznene sudove. 

Za taj genocid, među ostalima, osuđeni su i njegovi glavni začetnici - ratni zločinci Radovan Karadžić i Ratko Mladić čiju nedavnu pravomoćnu osudu na doživotni zatvor brojni nisu uspjeli dočekati.

Ipak, vjerujem i nadam se da su te presude barem djelomično donijele mir i satisfakciju srebreničkim obiteljima jer su oni najodgovorniji ipak dovedeni pred lice pravde.

Međutim, procesuiranje ratnih zločina tim presudama ne staje. S bremenom svih tragedija i stradanja koje je velikosrpska agresija prouzročila u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj nastavljamo živjeti, tragajući za istinom i pravdom za svaki izgubljeni život.

Procesuiranje ratnih zločina trajna je zadaća naših pravosudnih sustava. Izgradnje pravednog društva nema bez kažnjavanja zločinaca i preuzimanja odgovornosti za krimen prošlosti.

Prošlost ne smijemo zaboraviti jer je ona učiteljica budućnosti. Ne da ostavljamo tragove mržnje, nego da stvaramo temelje bolje budućnosti.

Dame i gospodo,

Hrvatska se s pijetetom prisjeća žrtava Srebrenice i iskreno suosjeća sa svima koji su ovim genocidom pogođeni i čija je rana  nakon više od dva desetljeća još uvijek otvorena.

U ime Vlade Republike Hrvatske i svoje osobno, izražavam duboko poštovanje obiteljima žrtava.

Hvala Vam!

Foto: Sabor 

Pisane vijesti