Drugo čitanje izmjena Zakona o sudovima, Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o područjima i sjedištima sudovima i Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništva pred Saborom

Slika /slike/novi osj/salapic2.png

Državni tajnik Josip Salapić predstavio je danas Hrvatskom saboru konačne prijedloge izmjena i dopuna Zakona o sudovima, Zakona o državnom odvjetništvu, Zakona o područjima i sjedištima sudovima i Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništva.

Izmjene i dopune Zakona o sudovima predviđaju osnivanje specijaliziranih, obiteljskih odjela na općinskim sudovima u sjedištima županijskih sudova i na Općinskom sudu u Novom Zagrebu, preciziraju ovlasti Visokog kaznenog suda i pitanja uz postupak izbora predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske te periodične sigurnosne provjere sudaca. Također, preciziraju se odredbe o postupku izbora predsjednika Vrhovnog suda te se kvalitetnije uređuje pitanje zamjena predsjednika Vrhovnoga suda. Dodatno, ovim se zakonskim prijedlogom revidira se normativni okvir stalnih sudskih vještaka, procjenitelja i tumača, dodatno se uređuju odredbe o službenicima koji rade na poslovima osiguranja pravosudnih tijela i ravnatelja sudske uprave, te se uvodi obveza obveze polaganja posebnog stručnog ispita za službenike na sudovima.

Kada je riječ o izmjenama i dopunama Zakona o područjima i sjedištima sudova, tim se izmjenama osigurava učinkovitija obiteljskopravna zaštita te se mijenja nadležnost županijskih sudova za odlučivanje o žalbama protiv odluka svih općinskih sudova u građanskim predmetima. Budući da postojeći sustav dodjele građanskih predmeta drugostupanjskim tijelima nerijetko generira neujednačeno radno opterećenje što utječe na vrijeme rješavanja drugostupanjskih predmeta, ovim izmjenama propisuje se su za odlučivanje o žalbama protiv svih odluka općinskih sudova u građanskim predmetima nadležni svi županijski sudovi.

Državni tajnik Salapić posebno je istaknuo kako su promjene preduvjet vraćanja povjerenja u građana u pravosuđe, one moraju biti sveobuhvatne te obuhvaćati svaki segment pravosuđa: od kvalitetnih propisa, modernih alata i kvalitetne infrastrukture, a predstavljene promjene upravo su dio šireg pristupa Vlade Republike Hrvatske unaprjeđenju pravosuđa i njegovom približavanju građanima.

Izmjene i dopune Zakona o državnom odvjetništvu preciznije uređuju postupak imenovanja Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, propisuju obvezna periodična obavljanja sigurnosnih provjera državnoodvjetničkih dužnosnika te uvode obvezu polaganja posebnog stručnog ispita za službenike u državnim odvjetništvima čime se žele osigurati najviši standardi u obnašanju državnoodvjetničke dužnosti i ojačati povjerenje građana u pravosudni sustav.

Izmjene Zakona o područjima i sjedištima državnih odvjetništva, radi bolje organizacije rada i lakšeg upravljanja predviđaju razdvajanje Općinskog državnog odvjetništva u Zagrebu i ustanovljavanje Općinskog građanskog državnog odvjetništva u Zagrebu za postupanje pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu, Općinskim radnim sudom u Zagrebu i Općinskim sudom u Sesvetama u odnosu na građanske predmete, te Općinskog kaznenog državnog odvjetništva za zastupanje pred Općinskim kaznenim sudom u Zagrebu, Općinskim prekršajnim sudom u Zagrebu i Općinskom sudom u Sesvetama u odnosu na kaznene i prekršajne predmete.

Predstavljanje zakona i raspravu možete pratiti na poveznicama: https://www.youtube.com/watch?v=l_THh5ZKsUw i https://www.youtube.com/watch?v=BdNBqV0QHoA 

Pisane vijesti