Državni tajnik Martinović u Studiju 4 o sporazumu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine

Slika /slike/drzavni tajnik.PNG

Državni tajnik Juro Martinović gostujući u emisiji „Studio 4“ osvrnuo se je na primjenu Sporazuma između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske i izmjenama Zakona o kaznenom postupku. 
Odgovarajući na upit trebali mijenjati postojeći Sporazum koje su dvije Vlade potpisale u Splitu 1996. državni tajnik kazao je da taj dokument nije moguće 'ad hoc' suspendirati, ali da se iz njega može istupiti. Naglasio je da ovoga trenutka nijedna strana o tome ne razmišlja. 

"Možemo, međutim govoriti o duhu, slovu sporazuma i njegovom smislu. Pravnici na taj sporazum gledaju kao na pomoć države - državi da zadovolji svoj suverenitet u kazneno- pravnoj sferi kad osuđena osoba nije dostupna da se izvrši izrečena kazna. Sporazum ima i socijalno-penološke razloge - proces resocijalizacije i rehabilitacije zatvorenika najviše uspjeha ima u domicilnoj državi, u državi okruženja obitelji, prijatelja i posla, dodao je Martinović.

Naglasio je da je u ovom slučaju ono što je atipično - dvojno državljanstvo. Ljudi vezani za nas, a ne za državu u kojoj traže izvršenje kazne. "To je suspektnost ovog sporazuma u konkretnim slučajevima", naglasio je.

Vezano za prijave protiv sudaca koji su vodili postupak, Martinović je kazao kako je sve na DSV-u, koji ima sve podatke. Ništa od toga on nije vidio i nije htio to komentirati. Međutim, kazao je - na temelju onog što se moglo vidjeti u medijima - DSV je donio ispravnu odluku i te suce suspendirao kako ne bi bilo daljnje štete. 

"Utjecaj politike na pravosudnu vlast je zaista minimalna. On ne bi smio uopće postojati, ali jedno prožimanje je u neku ruku normalno", komentirao je Martinović prijepore oko izbora čelnog čovjeka Vrhovnog suda.

IZVOR: HRT

Pisane vijesti