Državni tajnik Rukavina u Studiju 4 o smanjenju broja lokalnih dužnosnika i Zakonu o referendumu

Slika /slike/novi osj/rukavina.jpg

„Izmjenom triju zakona (Zakon o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakon o lokalnim izborima, Zakon o Gradu Zagrebu) nastavljamo politiku ušteda, koja je počela smanjenjem broja ministarstava i ukidanjem pomoćnika ministara“, istaknuo je državni tajnik Rukavina u emisiji Studio 4.

Državni tajnik Rukavina pojasnio je da se od izbora u svibnju 2021. smanjuje se broj dužnosnika, zamjenika gradonačelnika i načelnika, kao i zamjenika župana pa ćemo ih umjesto 671 u svibnju 2021. birat ćemo ih 103 te je smanjen i broj članova predstavničkog tijela za 10%. Županije preko 205 tisuća stanovnika imat će dva zamjenika župana, a županije do 250 tisuća stanovnika imat će jednog zamjenika.
Gradovi i općine do 100 tisuća stanovnika birat će jednog zamjenika, a preko 100 tisuća stanovnika dva zamjenika. To će dovesti do značajnih ušteda od preko 100 milijuna kuna neto na godišnjoj razini i one se nikako ne mogu smatrati kozmetičkim. Također, u cilju povećanja transparentnosti propisano je da će podaci na što se troši javni novac biti lako dostupni i provjerljivi.

„Izmjene Zakona o referendumu su trenutno na javnom savjetovanju te je intencija da dođe u proceduru u Hrvatski sabor u prvom kvartalu. Svi komentari će se razmotriti i raspraviti u Saboru“, naglasio je državni tajnik Rukavina.
Također, Zakon o sprečavanju sukoba interesa je predviđen u zakonodavnoj aktivnosti Vlade RH i već je formirana radna skupina te očekuje se u trećem tromjesečju 2021. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa će ostati neovisno tijelo koje će se jačati, ali određene norme treba jasno precizirati kako bi Povjerenstvo moglo donositi odluke.
Na pitanje o aktualnoj temi e-propusnica državni tajnik Rukavina kazao je da je, prema dostupnim informacijama podneseno oko 35 tisuća zahtjeva, a za sve građane osigurana je kontakt točka kontakt-točka na telefonskom broju 0800 80 90.
Snimka gostovanja državnog tajnika Rukavine u emisiji Studio 4 dostupna je na poveznici.

Pisane vijesti