Državni tajnik Salapić u emisiji „U mreži Prvog“ o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona

Slika /slike/U_mrezi_prvog_frame_3779.jpg.688x388_q85_crop_upscale.jpg

Od 1. prosinca trebalo bi doći do izmjena i dopuna Ovršnog zakona kojim će se proširiti krug prihoda koji se ne mogu ovršiti, a to su božićnice, regresi, uskrsnice. Uvodi se prethodna obavijest dužniku koje do sada nije bilo, a ona jamči dužniku da ako u roku od 15 dana plati svoj stvarni dug ili se pokuša dogovoriti s vjerovnikom, ovršenik neće imati troškove Ovršnog postupka, istaknuo je u emisiji U mreži Prvog, Josip Salapić,  državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave.

Nadalje, Salapić je rekao kako se vrijednost glavnice za jedinu nekretninu u kojoj ovršenik živi povećava s 20 na 40 tisuća kuna. Također se donosi pravilnik o stvarnim troškovima Ovršnog postupka svih sudionika u postupku.

"Ukidaju se predvidivi troškovi 250 kuna + PDV, ukida se izrada pravomoćnosti ovrhe što je 350 kuna. Do sada je bilo da ako je glavnica duga bila 100 kuna, ovršenik je vraćao 900 + trošak javnog bilježnika od 150 kuna, rekao je i dodao da se ti troškovi brišu te da će sada ovaj dug glavnice od 100 kuna biti 350".

Udruga Blokiranih pozdravlja 27 izmjenu Ovršnog zakona zato što će to donijeti privremeni boljitak dok se ne iznađe konačno rješenje, rekao je Sarajko Baksa iz Udruge Blokirani.

Naglasio je kako je u ovom trenutku u Hrvatskoj blokirano 250 tisuća ljudi koji duguju oko 17,4 milijarde kuna, a uz te blokirane je 15 tisuća poslovnih subjekata koji duguju 5,3 milijarde kuna.
Dosadašnji Ovršni zakon nije ostvario svoj cilj, a to je uspješna naplata, rekao je.

Ovršni zakon ne treba služiti sam sebi već onom čemu je namijenjen, a to je naplata potraživanja, naglasio je Baksa.

Predsjednik saborskog Odbora za pravosuđe, Mišel Jakšić (SDP) rekao je kako u novim izmjenama Ovršnog zakona ima dobrih stvari koje se trebaju pohvaliti, ali ono što je ostalo su javno bilježničke naknade.

U svim djelatnostima u kojima se pojavljuju financije ima određenih lobija s kojima još uvijek nismo u stanju raskrstiti, naglasio je.

Salapić je odgovorio Jakšiću kako je ova Vlada ispravljala zatečeno stanje što se tiče Ovršnog zakona te kako je na svima da zajedno pokušaju riješiti ovaj veliki problem.

Odbacujem tvrdnju da su za nas vezani bilo kakvi interesni lobiji, rekao je.

Izvor: HRT

Pisane vijesti