Državni tajnik Salapić za N1 o srbijanskim optužnicama: Ministarstvo nije zaprimilo službene informacije

Slika /slike/novi osj/Salapić.jpg

Državni tajnik Josip Salapić gostovao je u emisiji „N1 studio“ na temu najavljene optužnice protiv četvorice hrvatskih vojnih pilota koju će protiv njih podnijeti srbijansko tužiteljstvo zbog navodnog ratnog zločina nad srpskim civilima tijekom akcije Oluja te na ostale aktualne teme u pravosuđu.

Državni tajnik Ministarstva Salapić rekao je u N1 Studiju uživo kako Hrvatskoj nitko nije gledao kroz prste kad je ulazila u EU te da je Hrvatska jedna od članica koja je najduže pregovarala i da je u EU ušla tek nakon što je zatvorila poglavlje koje se odnosilo na pravosuđe. „Mi smo svoju međunarodnu europsku zadaću ispunili“ izjavio je državni tajnik.
 
Vezano za međunarodnu pravnu pomoć, državni tajnik je rekao kako Ministarstvo nije zaprimilo zahtjev.
 
“Ako nekog optužujete, logično je da državljanin te zemlje bude ispitan. Ovdje nitko nije ispitan i ne znamo na koji način je Srbija provodila istražne radnje u susjednoj BiH. Mi ne prihvaćamo taj srpski zakon o univerzalnoj jurisdikciji. Mi sve što znamo su medijski napisi iz Srbije. Nama nitko ništa nije poslao”, kaže Salapić.
 
Državni tajnik Salapić je naglasio i kako Republika Hrvatska od 2019. godine nema nikakvu suradnju s istražnim tijelima Republike Srbije, niti sa Ministarstvom pravde.
 
Na temu novog Zakona o pomilovanju, državni tajnik je kazao kako je na snazi i dalje aktualan Zakon o pomilovanju iz 2003. godine. Ministarstvo pravosuđa pripremilo je novi zakon u prethodnom mandatu, upućen je u Sabor, ali budući da nije izglasan u prethodnom sazivu nije ponovno došao na dnevni red. Kako je predsjednik Milanović izjavio da neće koristiti institut pomilovanja, smatrali smo da više nema smisla raditi na novom zakonu.
 
Na pitanje presude Visokog upravnog suda kojom su utvrdili da gay par ima pravo na posvajanje državni tajnik je izjavio kako o tom slučaju ne odlučuje Ministarstvo pravosuđa i uprave. Kada je u pitanju posvajanje djece postoje posebni zakoni koji su dosta jasni i striktni. To je pitanje za Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike. „Ono što Vam mogu reći je da se treba poštivati vladavina prava kao i sudske odluke i zakoni“ kazao je Salapić.

Stranica