Europski dan pravosuđa 2022

Slika slike/novi osj/EDJ.jpg

Europski dan pravosuđa ustanovljen je 2003. godine od strane Vijeća Europe i Europske komisije te ga države članice Vijeća Europe već tradicionalno obilježavaju 25. listopada. 

Cilj obilježavanja je približavanje pravosuđa građanima, informiranje o njihovim pravima te promoviranje poduzetih aktivnosti na području pravosuđa.
 
Ovom je prigodom Ministarstvo pravosuđa i uprave organiziralo Okrugli stol pod nazivom „Mirenje u izvanparničnom postupku“ koji je održan 21. listopada 2022. godine u Novinarskom domu.
 
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica istaknuo je na Okruglom stolu kako „promjene u pravosuđu nije moguće provesti bez suradnje i otvorenosti prema promjenama jer su one preduvjet za jačanje povjerenja građana u pravosudni sustav. Jačanjem instituta mirenja želimo građane osvijestiti da sporove mogu riješiti na pogodniji, brži i jeftiniji način. Ključna poruka koju želimo poslati našim sugrađanima jest da imaju povjerenja u pravosudni sustav." 
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave će i u narednom razdoblju ostati posvećeno osiguravanju uvjeta kvalitetnog funkcioniranja i daljnjoj izgradnji pravosudnog sustava, jačanju povjerenja u pravosudni sustav i njegovo približavanje građanima.


Pisane vijesti