Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/veljača/Zaštita žrtava.PNG

Europski dan zaštite žrtava kaznenih djela diljem Europe obilježava se 22. veljače s ciljem podizanja javne svijesti o pravima žrtava kaznenih djela.

Ministarstvo pravosuđa i uprave, Ministarstvo unutarnjih poslova i Udruga za podršku žrtvama i svjedocima potpisali su Sporazum o suradnji u provedbi pilot projekta uspostave sustava referiranja/upućivanja žrtava na Udrugu za podršku žrtvama i svjedocima/Nacionalni pozivni centar za žrtve kaznenih djela i prekršaja 116 006.

Potpisivanjem tog sporazuma započeo je pilot projekt kojim se osigurava sustavnija podrška žrtvama kaznenih djela.  Nakon prijave kaznenog djela policiji, ukoliko je žrtva suglasna, kontaktirat će je djelatnici Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja  116 006.

Provedbom ovog pilot projekta žrtvama kaznenih djela omogućit će se potrebna podrška i pomoć od samog trenutka prijave kaznenog djela policiji.

Pilot projekt kojim se unaprjeđuje sustav podrške žrtvama, provodit će se tijekom 2022. godine u suradnji s Policijskom upravom koprivničko-križevačkom i Policijskom upravom zagrebačkom, VII. policijskom postajom Zagreb.

Rezultati i saznanja dobiveni na temelju aktivnosti provedenih tijekom trajanja pilot projekta bit će temelj za daljnje planiranje razvoja sustava podrške vezano uz sustav upućivanja žrtava, u svrhu osiguranja pravovremene pomoći i podrške.

Više informacija o sustavu podrške žrtvama i svjedocima kaznenih djela možete pronaći na poveznici.

 

Pisane vijesti