Hrvatski probacijski službenici na stručnom usavršavanju u Norveškoj

  • Slika /slike/Stručno usavršavanje probacijskih službenika u Norveškoj_1.jpg
  • Slika

Hrvatski probacijski službenici od 4. do 8. travnja 2022. godine sudjelovali su na stručnom usavršavanju prema principima tzv. „job shadowinga“ u probacijskim uredima u Norveškoj.

Probacijski službenici iz ureda u Varaždinu, Požegi, Rijeci i Splitu usavršavali su se u Probacijskim uredima u Norveškoj u Kristiansandu i Arendalu.

Riječ je o aktivnosti koja se provodi u okviru projekta „Jačanje zaštite ljudskih prava i javne sigurnosti kroz unaprjeđenje kapaciteta probacijske službe“ čiji je nositelj Uprava za zatvorski sustav i probaciju, a koji se financira iz Norveškog financijskog mehanizma 2014. – 2021.
 
Tom prigodom ukupno šest probacijskih službenika imalo je priliku upoznati se s radom norveške probacijske službe. Prezentirana su im iskustva i izazovi s kojima se norveška probacijska služba susreće u radu, iskustva u primjeni elektronskog nadzora te načinu provođenja tretmanskih programa, izobrazbi probacijskih službenika, suradnja sa zatvorskim sustavom u pripremi osuđenika za uvjetni otpust i rad s uvjetno otpuštenim osuđenicima.
 
Tijekom boravka probacijski službenici su imali priliku posjetiti zatvoreni i otvoreni tip zatvora  kao i pravne osobe pri kojima osuđenici izvršavaju sankciju rada za opće dobro.

Ovakav oblik usavršavanja omogućava uspostavljanje kvalitetne suradnje te nudi mogućnosti implementacije primjera dobre prakse u nacionalni probacijski sustav, a osobni doživljaj sudjelovanja u „job shadowingu“ doprinosi profesionalnom i osobnom razvoju svakog dionika.




 
 

Pisane vijesti