Hrvatsko predsjedništvo Vijeća EU započelo je pregovore s Europskim parlamentom i Europskom komisijom

  • Slika /slike/vijesti naslovnica/Predsjedanje Vijećem EU/Trijalog/Tim.jpg
  • Slika

U srijedu, 29. siječnja 2020. godine u Bruxellesu je održan prvi politički („kick off“) trijalog o Prijedlogu izmjene Uredbe o dostavi u građanskim ili trgovačkim stvarima i Prijedlogu izmjene Uredbe o izvođenju dokaza u građanskim ili trgovačkim stvarima.

Delegaciju Vijeća EU predvodio je pomoćnik ministra pravosuđa Ivan Crnčec, Europsku komisiju predstavljao je Povjerenik za pravosuđe Didier Reynders, dok su na čelu delegacije Europskog parlamenta bili zastupnici Franco Roberti ((S&D) i Emil Radev (EPP).

Na sastanku su tri institucije iznijele svoja očekivanja te ključne ciljeve i prioritete vezano za dva zakonodavna prijedloga. Dogovoren je vremenski i organizacijski okvir za daljnje pregovore na tehničkoj razini, koji se nastavljaju nakon što sudionici današnjeg trijaloga provedu konzultacije i usuglašavanja stajališta unutar institucija koje predstavljaju. 

Europska komisija objavila je ove zakonodavne prijedloge izmjena krajem svibnja 2018. godine, a ministri pravosuđa država članica EU u prosincu 2019. godine usvojili su opći pristup na temelju kojeg su vođeni današnji pregovori u Europskom parlamentu. 

Ciljevi ovih zakonodavnih prijedloga su modernizirati pravosudnu suradnju u građanskim i trgovačkim stvarima u području dostave pismena i izvođenja dokaza, odnosno uspostaviti pravni okvir kojim se osigurava brzo i učinkovito slanje i dostava sudskih i izvansudskih pismena te zahtjeva i obavijesti  povezanih s izvođenjem dokaza  u državama članicama na razini EU. 

Ključno sredstvo za postizanje cilja predloženih izmjena – brza i učinkovita komunikacija te razmjena dokumenata između pravosudnih tijela država članica – predstavljat će korištenje „decentraliziranog IT sustava“ koji se sastoji od nacionalnih IT sustava. Sustav će biti decentraliziran na način da će omogućivati isključivo razmjenu podataka jedne države članice s drugom, bez uključivanja institucija EU – bit je da se upotrebom suvremenih informatičkih tehnologija i procesom digitalizacije pridonese poboljšanju učinkovitosti ukupnih prekograničnih postupaka.

Pisane vijesti