Iduće godine cjelovito rješenje za plaće u državnoj i javnoj upravi

Slika /slike/vijesti naslovnica/2022/kolovoz/HN20220825664832.jpg

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica izjavio je danas vezano uz rast dužnosničkih plaća, kako će se iduće godine donijeti cjelovito rješenje za sustav plaća u državnoj i javnoj upravi uz prethodnu pripremu izmjene zakona.

Odgovarajući nakon sjednice Vlade na novinarski upit zašto je Vlada povukla zakonski prijedlog, odnosno zašto odmah nije bilo ponuđeno cjelovito rješenje, Malenica je rekao kako je potrebno određeno vrijeme za pripremu cjelovitog rješenja novog  zakona o plaćama koji će predvidjeti platne razrede.
 
''Stoga smo prije današnje saborske sjednice odlučili si dati još malo vremena i analizirati to", istaknuo je ministar pravosuđa i uprave Malenica.
 
Odbacio je tvrdnje da je na Vladu bilo ikakvog utjecaja s tim u vezi.
 
Na novinarsku konstataciju kako 'nije logično da Vlada sama sebi povećava plaće' i da vrijeme krize nije pravo vrijeme za to, Malenica je odgovorio kako ne zna tko bi drugi nego Vlada trebao povećavati plaće državnim dužnosnicima te da ne zna koje je vrijeme idealno za to.
 
Također je dodao kako je u programu Nacionalnog oporavka  otpornosti (NPOO) utvrđena obveza donošenja zakona. Najavio je da će na tome intenzivno raditi u idućem razdoblju.
 
''Usporedit ćemo plaće u državnom i javnom sektoru, postoje neke nelogičnosti  usprkos povećanja osnovice državnih službenika koja je u posljednjih pet godina porasla više od 30 posto i došlo je do nelogičnosti horizontalnih i vertikalnih dijelova unutar pojedinih tijela državne uprave i to ćemo ispraviti'', istaknuo je ministar Malenica.
 
Ministarstvo pravosuđa i uprave priopćilo je sinoć kako se povlači iz procedure paket zakonskih izmjena o sustavu  plaća, kojima je predviđen rast osnovice za izračun plaća državnim dužnosnicima, lokalnim dužnosnicima i dužnosnicima u Agenciji za zaštitu osobnih podataka. Pitanja koja su se planirala urediti ovim zakonskim izmjenama, uredit će se u okviru cjelovitog uređenja sustava plaća za službenike, namještenike i dužnosnike, naveli su u četvrtak iz Ministarstva pravosuđa i uprave.
 
Upitan o 'curenju osobnih podataka' više od 77.000 građana iz agencije za naplatu potraživanja, tvrtke  B2 Kapital, Malenica je nakon Vladine sjednice rekao kako to nije lijepa vijest, pogotovo za građane na koje se odnosi i njihovim dugovima. ''Agencija je pokrenula istragu i vjerujem da će poduzeti sve što je u njezinoj moći i da će se utvrditi zašto je do toga došlo'', dodao je.
 
Izvor: Hina
Foto: Hina

Stranica