Izdavanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak kroz sustav e-Građani

Slika /slike/banneri/uvjerenje - sustav e-građani.png

Dobivanje uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak od ponedjeljka, 19. lipnja 2017. godine građani će moći zatražiti putem sustava e-Građani

Uvjerenjem da se ne vodi kazneni postupak potvrđuje se da se protiv osobe pred općinskim i županijskim sudom ne vodi postupak za kaznena djela koja se progone po službenoj dužnosti.
To uvjerenje dokazuje da:
  • nije doneseno pravomoćno rješenje o provođenju istrage,
  • ne postoji potvrđena optužnica,
  • nije donesena presuda o izdavanju kaznenog naloga,
  • nije donesena nepravomoćna presuda.
 
Zahtjev za izdavanjem uvjerenja fizičke osobe od ponedjeljka, 19. lipnja 2017. godine moći će podnijeti putem sustava e-Građani za svrhe za koje se, sukladno Zakonu o sudskim pristojbama, ne naplaćuje sudska pristojba, a Uvjerenje će im biti dostavljeno u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani, a po izboru i na adresu elektroničke pošte.
 
Ako je uvjerenje potrebno u bilo koju drugu svrhu ili ako je osoba oslobođena od plaćanja sudskih pristojbi prema drugoj osnovi, predaja zahtjeva i izdavanje uvjerenje obavlja se na općinskim sudovima i njihovim stalnim službama neovisno o mjestu prebivališta fizičke osobe, odnosno sjedišta pravne osobe.
Detalji o predaji zahtjeva na sudu dostupni su na Središnjem državnom portalu, na poveznici: https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625.

Uvjerenja izdana fizičkim osobama na sudu, dostavit će se i u Osobni korisnički pretinac u sustavu e-Građani.
Sva uvjerenja da se ne vodi kazneni postupak, bilo da su izdana kroz sustav e-Građani ili na sudu, bit će izdana s elektroničkim potpisom te ih stoga više ne potpisuju službenici suda niti se na njih stavlja pečat suda.
 
Osim navedene usluge, Ministarstvo pravosuđa je koncem 2015. godine u svrhu pojednostavljenja i ubrzanja komunikacije s građanima omogućilo izdavanje zemljišnoknjižnih izvadaka sa svojstvom javne isprave putem osobnog korisničkog pretinca u sustavu e-Građani i od strane javnih bilježnika i odvjetnika.

Od 15. ožujka 2017. godine u cijeloj je Hrvatskoj omogućeno i e-podnošenje prijedloga za upis u zemljišne knjige što znači da je, nakon potpisivanja kupoprodajnog ugovora i ovjere kod javnog bilježnika, ugovor moguće proslijediti putem Interneta od javnog bilježnika ili odvjetnika na provedbu u zemljišnoknjižni odjel općinskog suda (gruntovnicu).

Osim spomenutih usluga, od travnja 2017. godine na kaznenom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske u primjeni je Integrirani sustav za upravljanje sudskim predmetima (eSpis) koji omogućava strankama i njihovim punomoćnicima praćenje tijeka i dinamike rješavanja kaznenih predmeta putem javne i besplatne usluge Ministarstva pravosuđa, e-Predmet (http://e-predmet.pravosudje.hr), uz iznimku kaznenih maloljetničkih predmeta, predmeta ratnog zločina te predmeta iz nadležnosti USKOK-a, koji se zbog sigurnosnih razloga, ne objavljuju putem e-Predmeta.
 
Važan korak u smjeru poboljšanja kvalitete pravosuđa učinjen je i provođenjem pilot projekta ePodnesak započetog u ožujku 2017. godine na Prekršajnom sudu u Varaždinu.
S obzirom na to da policija godišnje dostavi prekršajnim sudovima otprilike 115 tisuća predmeta, cilj projekta je omogućiti dostavu ovih predmeta digitalnim putem odnosno bez nepotrebne papirologije. Tijekom projekta proučit će se prednosti i mogući nedostaci u ovom načinu dostave kako bi se na vrijeme mogli ukloniti jer je konačni cilj uvođenje sustava ePodneska na sve prekršajne sudove u Republici Hrvatskoj, a time i ušteda vremena, ubrzanje postupka potrebnog za pokretanje postupka te brži i efikasniji pristup sudovima.

Najave | Obavijesti, upute i pozivi